FOTO: null

Gradski odbornici SNSD-a u Bijeljini podržaće zakonsku mogućnost za otpis poreza na nepokretnosti poplavljenim domaćinstvima u Semberiji za drugu polovinu ove godine, izjavio je danas Srni šef Kluba odbornika u Skupštini grada Ivan Burić.

U vladajućem SDS-u još nema dogovora o ovom pitanju, kaže šef Kluba odbornika Jovan Gajić, a lično smatra da takva mjera nije opterećenje za gradski budžet, ali ni velika pomoć poplavljenima.

Poreska stopa na nepokretnosti u Bijeljini je 0,25 odsto i među najvećim je u Republici Srpskoj, a godišnje se po ovom osnovu u gradski budžet slije oko tri miliona KM.

Poreska uprava Područne jedinice Bijeljina je već u prvih deset dana decembra pokrenula 250 postupaka prinudne naplate poreza na nepokretnosti, što podrazumijeva blokadu tekućih i žiro-računa dužnika, zabranu raspolaganja ličnim dohotkom, a postoji i mogućnost upisivanja hipoteke na nepokrenosti dužnika.

Prema saopštenju Poreske uprave Republike Srpske, odluku o oslobađanju od plaćanja poreza na nepokretnosti poplavljenima do sada su donijeli Banjaluka, Doboj, Šekovići, Jezero i Čelinac.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević podjeća da je jedna od mjera ekonomske politike za narednu godinu koju je poslovna zajednica dostavila Vladi i prijedlog da se usvoji jedinstvena stopa poreza na nepokretnosti, umjesto propisanog raspona od 0,05 do 0,5 odsto.

"Postojeće zakonsko rješenje daje mogućnost opštinama da usvajaju stopu prema svojim potrebama i naplaćuju različit iznos poreza za istu tržišnu vrijednost imovine, što izaziva neizvjesnost kod investitora u pogledu poreskog opterećenja, te je s ciljem obezbjeđivanja pravne sigurnosti i jednakog poreskog tretmana obveznika neophodno razmotriti izmjenu zakona u predloženom smislu", kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima, u ovom prijedlogu ukazuje se da je neophodno razmotriti i uvođenje diferencirane stope poreza za stanovništvo i privredu, koja bi podrazumijevala nižu stopu obračuna poreza na nepokretnosti za privrednike.

Porez na nepokretnosti biće tema na sjednici Skupštine grada Bijeljina 24. decembra, najavio je predsjednik lokalnog parlamenta Dragan Đurđević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )