FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, danas je posjetio Udruženje “Drugačiji svijet”, te sa Vanjom Blagić, predsjednicom i članovima ovoga udruženja razgovarao o njihovom radu i aktivnostima, tekućim problemima kao i budućim razvojnim projektima.

Gradonačelnik je ovom prilikom Udruženju uručio novčanu pomoć u iznosu 4000,00 KM za adaptaciju prostora.

Tokom razgovora, članovi Udruženja su izrazili negodovanje situacijom u kojima se Udruženje trenutno nalazi, kao i nezadovoljstvo zbog društvenog statusa osoba oboljelih od autizma. Gradonačelnik je istakao da je cilj njegove posjete i da se, između ostalog, detaljnije upozna sa problemima sa kojima se članovi Udruženja svakodnevno susreću, kako bi u granicama svojih mogućnosti mogao uticati na njihovo rješavanje. 

Udruženje je, ovih dana, uputilo zahtjev  Skupštini Grada da se na sjednici  zakazanoj za 23.07.2015.god. usvoji njihov prijedlog o izmjeni člana 10. Odluke o proširenim pravima i uslugama iz socijalne zaštite, koji se odnosi na visinu naknade koja je utvrđena u procentualnom iznosu od 20% od osnovice, a koju čini razlika cijene smještaja u Ustanovu socijalne zaštite, koju utvrđuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, i učešću obaveznika izdržavanja u skladu sa Pravilnikom o učešću u troškovima izdržavanja,smještaja u ustanovu i zbrinjavanja u hraniteljsku porodicu.

Oni su takođe zatražili da se licima sa posebnim potrebama koja nisu sposobna za samostalan život, a koja prema nalazu i mišljenju prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanja djece i omladine sa smetnjama u razvoju,u skladu sa članom 3. Pravilnika o procjeni potreba i usmjeravanja djece i omladine sa smetnjama u razvoju gdje je utvrđena potpuna zavisnost od pomoći i njege drugog lica, povisi procentualan iznos sa 20% na 50% od osnovice, čime bi se olakšali uslovi i kvalitet života bolesne djece i njihovih porodica.

Okruženi duhom vedrine i optimizma, zbog nedavnih novčanih donacija ljudi dobrog srca zahvaljujući kojima je  započeto renoviranje prostorija u kojima se planira rad sa autističnim osobama, u Udruženju pripremaju nove planove za dalje aktivnosti, sve kako bi se članovima i dalje olakšavalo suočavanje sa svim preprekama i teškoćama kroz život.

O svim problemima, neprospavanim noćima, neizvjesnošću šta i kako sutra, svakodnevnim bitkama sa sistemom, ali i bližim okruženjem, kojima su obilježeni životi roditelja autistične djece , detaljno i konkretno načelnika Mićića upoznali su roditelji iz Udruženja, a predsjednica Blagić zahvalila se gradonačelniku na posjeti, koji je barem na trenutak doživio život ove djece i roditelja, kojima cijela zajednica zaista mora pomoći.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )