FOTO: null

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sastao se danas u Mostaru sa predstavnicima srpskih organizacija iz ovog grada, te sa grupom povratnika koji imaju probleme sa imovinom zbog izgradnje autoputa.

To bi tvrde po drugi put dovelo do iseljavanja Srba sa ovog područja, jer im uništava plodnu zemlju od koje žive.

Vujadin Berberović prije 19 godina vratio se na svoje ognjište u Ortiješ. Tada je obnovio i svoje voćnjake i vinograde preko kojih bi trebao proći autoput.

Upozorava, ukoliko do toga dođe za Srbe u Ortiješu života više nema. Skoro 80 posto zemlje koju treba oduzeti za gradnju autoputa na jugu Mostara, kaže u vlasništvu je Srba.

"Uništava mi preko 4.500 loza gdje sam uložio svoj život, ja i moja supruga, velika materijalna sredstva. Sada kad smo trebali normalno da živimo sve se dovodi u pitanje".

Obradivo zemljište bolna je tačka mještana Ortiješa čija bi zemlja najviše stradala zbog ove ideje. Njima je, kaže Vujadin, u više navrata država oduzimala zemljište. Ono što se pitaju jeste kome je u interesu otjerati ih s ognjišta u koja su godinama ulagali.

"Iselit će ovaj narod pravoslavni što se vratio, znači iz Lakševina, Malog Polja i Ortiješa to je većinom pravoslavno stanovništvo i čak će ga iseliti", kazao je Željko Čolović, mještanin Malog Polja

A podršku i pomoć obećao je Predsjedavajući Predsjedništva BiH kojem je danas uručena povelja "Atanasija Šola" za doprinos u rješavanju problema Srba u Mostaru.

Mladen Ivanić, Predsjedavajući Predsjedništva BiHje kazao: "Mislim da argumenata ima i da traže ozbiljan odgovor i u narednih par dana imam namjeru obaviti seriju razgovora ovim povodom da pokušam sa svoje strane utjecati onoliko koliko ja to mogu".

Osim o ovom problemu, Ivanić je s predstavnicima srpskih organizacija razgovarao i o nezaposlenosti Srba i mogućnosti da u tom smislu pomognu institucije BiH, kao i o problemima u vezi s povratakom i obnovom imovine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )