FOTO: InfoBijeljina

Za samo godinu dana, jestivo ulje u Republici Srpskoj poskupjelo je za čak 30 odsto, pokazuje računica portala InfoBijeljina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u martu prošle godine koštalo je 1,99 KM po litru, dok je u istom mjesecu ove godine za litar trebalo potrošiti 2,57 KM.

Iz sindikalnih organizacija naglašavaju da kod nas postoji jedan trend izražen posljednjih nekoliko godina, a to je kontinuirano stihijsko povećanje cijena. Kako dodaju, za istu količinu novca možete sada kupiti mnogo manje stvari nego prije mjesec ili dva.

Ulje je, međutim, poskupjelo i u zemljama u našem okruženju. Jestivo ulje u prodavnicama u Srbiji skuplje je nego prije godinu dana, a cijena je u proseku skočila za oko 30 dinara, kod nekih i više. 

Kod nas u BiH je problem što svako poskupljenje predstavlja novi udar na kućne budžete građana.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, sindindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april iznosi 2.083 KM.

"Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,64%", naveli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )