FOTO: null

Ministarstvo saobraćaja i veza Federacije BiH je u četverogodišnjem razdoblju planiralo Federaciju BiH doslovno pretvoriti u veliko gradilište, a najveći iznos sredstava odlazi za nastavak izgradnje nekoliko dionica autoputa, ali i izgradnju te modernizir

Tako se planira u četiri godine za izgradnju ili dovršetak već započetih magistralnih i regionalnih puteva, rekonstrukciju trakova za spora vozila, tunela, mostova, crnih tačaka, obilaznica oko napučenih gradskih područja te sanaciju šteta nakon poplava investirati oko 360 miliona maraka.

Nove dionice

Taj iznos neće biti konačan jer se njemu trebaju dodati još sredstva namijenjena za izgradnju nekoliko dionica autoputeva, kao i planiranje, eksproprijaciju nekoliko dionica. Navodi se to u programu prioriteta Federalnog ministarstva prometa i veza.

Tako će najveći iznos novca biti usmjeren za izgradnju dionice Počitelj - Zvirovići, zatim Mostar - Počitelj, kao i zeničke obilaznice te dionice autoputa Svilaj - Odžak (u dužini 10,7 km). Ministarstvo saobraćaja  i veza FBiH planira, uz ove projekte, u sljedećoj godini raditi na projektiranju autoputa između Tuzle i Orašja, kao i aktivnosti izrade projektne dokumentacije i ostale pripreme za autoput Žepče - Tuzle - Brčko - Orašje te na Jadransko-jonskoj autocesti kroz BiH.

Jedan od važnijih pripremnih projekata je vezan i uz projektovanje brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude - granica RH.

Najviše novca od magistralnih puteva već u sljedećoj godini otići će za dovršetak prometnice Neum - Stolac, čime će se ovaj jedini hercegovački grad na moru povezati s unutrašnjosti.

Uz to, gradiće se i južna obilaznica Mostara, zatim rekonstrukcija i izgradnja magistralne ceste između Tuzle i Sarajeva, te će započeti izgradnja nove magistralne saobraćajnice od Bihaća do Bosanske Krupe, kao i modernizacija dionice Jajce - Lašva te Izačić - Bihać. U dvogodišnjem razdoblju će se raditi cesta Sarajevo - Goražde, modernizirati Sanski Most - Ključ te graditi cesta Grude - Ljubuški - Čapljina.

Povećanje akciza

Kako bi nastavili s planiranim projektima, s obzirom na to da se sadašnja poduzeća nisu u mogućnosti više kreditno zaduživati, Ministarstvo saobraćaja i veza FBiH najavilo je mogućnost povećanja akciza na gorivo.

Tako se predlaže da se akcize na gorivo za autoputeve povećaju za 10 feninga, dok bi još pet feninga išlo za izgradnju ostalih cesta kako bi se osigurala dugoročna održivost duga onih koji održavaju puteva i ublaže rizici po budžet FBiH.

Ovo ministarstvo najavilo je i inicijativu da se više novca izdvoji za autoputeve, a da se smanji postotak za magistralne i regionalne  puteve.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )