FOTO: rts.rs

U Lombardiji, regionu koji je najteže pogođen Kovidom-19, postoji gradić sa nešto više od hiljadu stanovnika, Ferera Erbonjone, u okolini Pavije, koji je istovremeno i jedina opština u regionu bez ijedne osobe zaražene koronavirusom.

Ovaj izuzetak je zainteresovao i naučnike. Neurološki institut "Mondino" u Paviji će kontrolisati krv stanovnika na prisustvo antitijela.

Gradonačelnik Đovani Fasina, koji je inače ljekar, o tome je obavijestio građane.

"Mislimo da je korisno da proučimo naše stanovništvo čija je srednja dob dosta visoka, tako da smo i prilično izloženi riziku. Svi stanovnici su slobodni da odluče do 2. aprila da li žele da urade nalaz krvi koja će biti analizirana u laboratoriji Sanacaro", izjavio je Fasina za AdnKronos. 

"Istraga ima eksperimentalni karakter koji predviđa evolutivno praćenje stanovništva od dva mjeseca", kažu iz Instituta "Mondino".

Generalni direktor Instituta Livio Tronkoni objasnio je da rezultati mogu da pruže podatke koji mogu biti od velikog značaja i koji će biti podijeljeni sa virolozima poliklinike "San Mateo" i sa naučnim odborom Regiona Lombardije.

Gradonačelnik je ubijeđen da su mnogi ljudi došli u kontakt sa virusom, ali da su ga preležali bez simptoma.

"Na ovaj način možemo utvrditi koliko je procenata stanovnika imuno", rekao je Fasina, istakavši i da su građani svakako ozbiljno shvatili sve restriktivne mjere.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )