FOTO: null

Najveća vjetrenjača na svijetu, visoka čak 260 metera i kapaciteteta 12 megavata, gradiće se u Holandiji. Izgradnju potpisuje kompanija "General electric".

Kompanija je objavila svoj plan da ovog ljeta krene sa izgradnjom prve, prototipne, vjetrenjače za proizvodnju električne energije koja će po svojim dimenzijama biti najveća na svijetu.

Ova gigantska vjetroelektrana, nazvana "Haliade-X", poslužiće za testiranje koncepta koji bi u potpunosti trebalo da zaživi i uđe u komercijalnu upotrebu 2021. godine.

GE-ova vjetrenjača biće visoka 260 metara, a iz kompanije kažu da je to tri puta više od Kipa slobode i skoro uporedivo sa visinom Ajfelovog tornja.

Lopatice koje će pokretati turbinu imaće raspon od 220 metara, a pri okretanju će prebrisati površinu od gotovo nevjerovatnih 38 hiljada kvadratnih metara.

Procjenjuje se da bi ova vjetrenjača u Sjevernom moru godišnje mogla da proizvede oko 67 GWh struje, što je dvostruko više od najjačeg aktuelnog modela "General Electrica".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )