FOTO: null

Na području Bijeljine u toku je realizacija projekta izgradnje osam stanova za višečlane romske porodice koje nemaju vlastitu imovinu niti prihoda.

Stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i podrška ekonomskoj održivosti kojima bi se poboljšao položaj manjinskih grupa  u Semberiji, prioriteti su Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu, koja je prije skoro dva mjeseca otvorena  u Bijeljini.

Naime, u Semberiji živi oko 2.000 Roma. Oni koji su imali zemljište, ili ruševne kuće dobili su uslovan krov nad glavom zahvaljujući donatorima i entitetskim ministarstvima, a u naredne tri godine biće stambeno zbrinuti i beskućnici.

Menadžer Udruženja za promociju obrazovanja Roma „Otaharin” Dragan Joković kaže da je ovaj projekat od ogromnog je značaja za korisnike.

Dodaje da je stambeno zbrinjavanje jedan je od najvećih problema ove manjinske grupe, ali da se od novootvorene kancelarije, jedine u BiH, očekuje da pripadnicima nacionalnih manjina omogući da lakše ostvare svoja prava.

– Romska populacija suočava se sa problemima i u infrastrukturi, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti. Prije svega mora se raditi na borbi protiv diskrimanacije i siromaštva - kaže Joković.

Prema njegovim riječima, mora se podići svjest građana o onima koji su drugačiji, drugog socijalnog statusa, lošijeg obrazovanja.

– Integracija mora biti obostrana. Moramo prihvatiti naše razlike i shvatiti da je to bogatstvo koje Bijeljina ima - rekao je Joković.

I stotinak pripadnika slovačke zajednice u Bijeljini u proteklim godinama uradilo je dosta na očuvanju identiteta.

- Izgradili smo slovačku crkvu i uredili slovačko groblje, ali nam je najveći problem nezaposlenost - ističe Danijel Štefek, predsednik Udruženja Slovaka „Juraj Janošik”.

Izražava nadu da će Kancelarija za nacionalne manjine realizovati projekte koji će omogućiti mladim i školovanim Slovacima da se zaposle.

Grad Bijeljina zalaže se za poboljšanje položaja svih manjinskih grupa koje žive na ovom području.

– Raspisan je javni poziv za izgradnju tri zgrade sa 14 stanova u bijeljinskom naselju Tombak, na lokaciji „Fincov salaš”. Samo za prvu zgradu za osam romskih porodica, Karitas, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Gradska uprava Bijeljina obezbjedili su oko 450.000 maraka. Lokalna zajednica dužna je da obezbjedi plac, infrastrukturu, potrebne saglasnosti  i priključke – kaže Ljubiša Stanišić, viši stručni saradnik Grada Bijeljina.

U poslednjih nekoliko godina u Bijeljini je izgrađeno i renovirano više od 50 romskih kuća.

Prošle godine, 12 romskih porodica useljeno je u novoizgrađene stanove, a u toku je konkurs za saniranje šest romskih kuća. Budući da ova populacija živi na ivici egzistencije obezbjeđena im je dodatna pomoć.

– Uz pomoć donatora obezbjedili smo bijelu tehniku, motokultivatore, plastenike. Svoj romskoj djeci koja se školuju obezbjeđujemo besplatne udžbenike i užinu - kaže Stanišić.

Godišnje se iz bužeta za nacionalne manjine izdvaja  više od 30.000 KM.

Učešće na konferenciji u Skoplju

Predstavnici Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu grada Bijeljina učestvovaće na završnoj konferenciji, koja se u okviru projekta „Manjine na zapadnom Balkanu” održava 1. februara u Skoplju.

Na ovoj konferenciji  konkurisaće za novac za projekte zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja  nacionalnih manjina u Semberiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )