FOTO: null

Zasad nema opasnosti od novih poplava u BiH uprkos obimnim padavinama, uvjeravaju iz meteoroloških zavoda i stručnjaci iz te oblasti.

Obilna kiša koja 24 sata neprestano pada prouzrokovala je brojne probleme u nekoliko sela u Brčko distriktu, potvrdio je Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta. U Rašljanima je voda ugrozila šest, a u Islamovcu jednu kuću.

"Stanje je jutros eskaliralo kada su u pitanju vodotokovi. Problem su tzv. bajpasi koji zamjenjuju oštećene ili porušene mostove u prošlogodišnjim poplavama. Bajpasi su mjesta gdje se sakuplja sav otpad i granje i pravi velike probleme, jer rijeka izlazi i plavi", objasnio je Vojnović.

"Civilna zaštita je pripravna od sinoć i obilazimo kritične tačke. Najkritičnija putna komunikacija je u Štrepcima i Rašljanima", kazao je Vojnović. U opštini Sapna u Tuzlanskom kantonu jedna kuća bila je ugrožena zbog padavina, i to u naselju Sandić, gdje je prijavljeno aktiviranje klizišta.

Najviše kiše danas i proteklih dana je palo u opštinama i gradovima u slivu  rijeke Save pa je tako vodostaj iste u Gradišci u tri dana porastao za 3,5 metara. Mjerne letve danas su dostizale i nivo od 540 cm, što je 160 cm do uvođenja redovnih mjera odbrane od poplava.

Iz opštine su naveli da su sve crpne pumpe u pogonu, ali da velike probleme stvara zapuštena kanalska mreža, koja je gotovo van funkcije, pa se voda razliva po zasijanim oranicama i pravi štetu poljoprivrednicima i privatnim gazdinstvima.

Veseljko Elez, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, rekao je da stanje na terenu redovno prate, da ima određenog porasta nivoa rijeka, ali da nije u pitanju ništa alarmantno i zabrinjavajuće te da na nivou RS zasad nema opasnosti od izlivanja rijeka.

"Na adrese 25 opština proslijedili smo upozorenja na osnovu obavještenja hidrometeoroloških zavoda, i uveli smo i redovno izvještavanje s terena dva puta u toku dana i do sada nismo dobili nikakve informacije koje bi upućivale na poplave", rekao je Elez i istakao da su ove padavine na neki način i dobro došle da se provjeri stanje na terenu.

Elez je uputio poziv građanima da sve informacije koje imaju, a tiču se vanrednih situacija, poplava, požara jave na broj 121, jer na taj način ubrzavaju reakciju nadležnih i pomažu u sprečavanju većih problema. Od obilnih padavina i problema ni ove godine Doboj nije bio pošteđen pa je tako saobraćaj na regionalnom putu Doboj - Modriča potpuno obustavljen zbog izlivanja vode na kolovoz. Uprkos uvjeravanju nadležnih da nema opasnosti od poplava, građani Doboja su, poučeni prošlogodišnjim crnim iskustvom, počeli sa obezbjeđivanjem imovine.

"Jutros smo suprug i ja iznijeli sve vrednije stvari iz kuće i odnijeli na selo, ne pada mi na pamet da čekam kao prošle godine, bolje spriječiti nego liječiti, što se kaže", rekla je Sanja Tramošljika, mještanka Doboja.

Na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac, na dionici Vrbanja - Zeleni Vir, na mjestu gdje je rađen potporni zid, došlo je do većeg odrona, zbog čega se u toku dana saobraćaj odvijao jednom trakom.


U Banjaluci 22 litra po kvadratnom metru  
 

Na području Banjaluke nema opasnosti od izlivanja rijeka i bujičnih vodotokova i situacija je pod kontrolom, navedeno je iz Odsjeka za Civilnu zaštitu Gradske uprave.  Prema mjerenjima, u protekla 24 časa na području grada je palo 22 litra kiše po kvadratnom metru, što je znatno manje od najavljenih 50 do 100 litara.

Mjerenja vodostaja Vrbasa i Vrbanje pokazuju da nema opasnosti od izlivanja. Slična situacija je i sa bujičnim vodotokovima. Na području Bijeljine svi vodostaji su u porastu, ali su rijeke još u koritima, nakon što je u gradu tokom noći za kratko vrijeme palo 37 litara kiše po metru kvadratnom, izjavio je Drago Ristić, šef gradskog Odsjeka Civilne zaštite. Ristić kaže da brdske vode brzo stižu do Bijeljine, za pet do šest časova, ali da jednako brzo i prolaze.


Prognoza

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da nas narednih dana očekuje oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima koji neće biti previše obimni. Očekivana količina padavina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 80 litara, sve do četvrtka, kada se predviđaju temperature i do 25 stepeni. Prethodnih dana je bio izdat narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina na teritoriji čitave BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )