FOTO: null

Čestitamo građanima Republike Srpske, zadnja rata za luksuznu zgradu Vlade Republike Srpske u Banjaluci je otplaćena, nakon 12 godina od izgradnje.

Dva objekta koja čine Administrativni centar Vlade plaćena su ukupno 219,5 miliona KM.

Otplata poslovne zgrade i stambeno-poslovne zgrade Vlade RS finansirani su iz budžetskih sredstava za javne investicije svake godine počevši od 2007. godine.

“Plaćanje posljednje rate otplate za Poslovnu zgradu završeno je zaključno sa aprilom 2019. godine, a za stambeno-poslovnu zgradu otplaćeno je zaključno sa januarom 2019. godine”, potvrdili su za portal CAPITAL u Ministarstvu finansija RS.

Dodali su da je poslovna zgrada i objekat Administrativnog centra Vlade ukupno plaćen 219,5 miliona KM.

Samo u prošloj godini rate za ove objekte iznosile su oko 13 miliona KM, odnosno za poslovnu zgradu 8,69 miliona KM, a za stambeno-poslovnu dodatnih 4,31 miliona KM.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma „Integral inženjering“.

Prema informacijama koje su u medijima ranije objavljene izgradnja dvije zgrade Administrativnog centra Vlade RS koštala je oko 200 miliona KM, ali je konačna računica pokazala da je taj iznos viši.

Vlada RS je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Vlasnik „Integrala“ Slobodan Stanković ranije je rekao medijima da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adria banke.

Prema nalazu revizora dugoročne obaveze budžeta RS prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od konzorcija „Integral-inžinjering“ na ime izgradnje i opremanja Administrativnog centra u Banjaluci.

Kada su u novembru 2007. godine službenici Vlade RS uselili u njene nove prostorije, Stanković se medijima pohvalio da je gradnja završena za samo dvije godine što je bio veliki građevinski uspjeh, s obzirom na to da je veliki broj tehnologija prvi put primijenjen i ugrađen u neki objekat na ovim prostorima.

U unutrašnjosti zgrade dominirao je klasični stilski namještaj, ali i raskošno uređeni plafoni, podovi i rasvjeta. Sve to zbog, kako je rekao, postizanja spoja modernog i klasičnog.

Prema njegovim riječima, dio namještaja za opremanje zgrade proizveden je u BiH, a dijelovi koje nisu mogli naći u zemlji stizali su iz brojnih evropskih država i SAD.

Svi materijali korišćeni u gradnji i opremanju su, prema tadašnjim tvrdnjama prvog čovjeka “Integral inženjeringa”, bili vrhunskog kvaliteta.

Garantni rok na svu opremu bio dvije godine, a za samu zgradu 10 godina.

Prije isteka garancije javili su se problemi pa je 2017. godine prokišnjavalo, o čemu je CAPITAL pisao, a prošle godine evidentirani su problemi i na vodoinstalacijama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )