FOTO: null

Iz godine u godinu raste zaduženost stanovništva kod banaka i mikrokreditnih organizacija. Svaki stanovnik Srpske u proseku dužan 2.050 KM

Ukupna zaduženost građana kod banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH, po najnovijim podacima Centralne banke BiH, iznosi 8,5 milijardi maraka, što govori da je svaki stanovnik, u proseku, zadužen 2.407 KM!

Podizanje kredita po visokim kamatnim stopama za izgradnju i opremanje kuće, kupovinu stana i automobila, ili za pokretanje vlastitog biznisa, pa čak i puko preživljavanje, svakodnevica je većine građana u Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu.

Građani bankama duguju 7,8 milijardi KM, dok su kod mikrokreditnih organizacija i drugih finansijskih kuća zaduženi oko 580 miliona KM. Godišnje zaduženost stanovništva u BiH kod banaka raste za oko 500 miliona maraka.

Dakle, svaki građanin RS, FBiH i Brčko distrikta dužan je bankama blizu tri prosečne plate.

Građani i pravna lica u zemlji imaju otvorenih blizu milion i po kreditnih partija. Analize pokazuju da je svaki drugi punoletni građanin u zemlji kreditno zadužen!

Zaduženost stanovnika RS ide uzlaznom putanjom, a svaki je na kraju septembra ove godine bankama dugovao 1.878 KM, mikrokreditnim organizacijama 170, a lizing kućama dve marke.

To znači da je svaki stanovnik Srpske u proseku dužan 2.050 KM, odnosno 13 maraka više nego na kraju 2015. godine.

Građani se najviše zadužuju prilikom kupovine tehničke robe, automobila, stanova, renoviranja kuće... Mnogi su primorani i da podižu kredite za "pokrivanje" tekućih dugova, što je, kažu ekonomisti, najgora varijanta.

Neven Marić, administrativni radnik iz Banjaluke, kaže da je kredit u iznosu od 80.000 KM podigao kako bi kupio stan.

- Mesečna rata je 480 maraka, a kredit ću da otplaćujem 20 godina. Supruga i ja odlučili smo se na ovaj potez nakon višegodišnjeg podstanarskog života. Nismo imali drugo rešenje, ali barem smo rešili krov nad glavom - rekao nam je on.

Profesorka engleskog jezika iz Banjaluke Smilja Račić u banci je podigla kredit od 10.000 KM za kupovinu polovnog automobila.

- Jednostavno nisam uspela da uštedim za automobil. Znam da su kod nas poprilično visoke kamatne stope, ali kredit je bio jedino rešenje. Nadam se da ću imati redovna primanja kako bih ga uredno otplatila - kazala nam je ona.

Ekonomista Aleksa Milojević kaže za "Novosti" da analize pokazuju da građani čak 70 odsto kredita troše za puko preživljavanje i vraćanje starih kredita, 25 odsto za kupovinu stana, a svega pet odsto za pokretanje vlastitog biznisa.

- Procenjuje se da oko 16 odsto zaduženih građana ne može da vraća svoje kredite, zbog čega banke aktiviraju hipoteke. Raste dug države, ali i građana, što nikako nije dobro - zaključio je Milojević.

DEPOZITI 10,2 MILIJARDE KM

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2016, iznosili su 10,2 milijardi KM, što je najveći zabeleženi iznos depozita do sada. U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 59,6 odsto. U poređenju sa stanjem na kraju septembra 2015. godine, depoziti stanovišta su porasli za 633,5 miliona KM ili šest odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )