FOTO: InfoBijeljina

Od 2021. godine biće uveden novi režim putovanja u zemlje Evropske unije i prije putovanja u zemlje Evropske unije građani BiH će trebati popuniti formular ETIAS.

Bosna i Hercegovina biće jedna od 62 države čijim građanima za ulazak u zonu Šengena ne trebaju vize, ali će oni prije putovanja u Evropsku uniju trebati popuniti novi, ETIAS formular. Osim BiH, u ovom sistemu naći će se sve zemlje regiona koje nisu u Evropskoj uniji, ali i zemlje poput SAD, Kanade, Japana i Australije. Svi građani zemalja koje nisu članice Evropske unije i kojima za ulazak u šengenski prostor ne treba turistička viza, moraće popuniti formular Sistema za informaciju i autorizaciju evropskog putovanja.

U evropskim institucijama ističu da su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja Evropske unije biti tretirani kao treća zemlja.

– S obzirom na to da Velika Britanija prolazi kroz proces Bregzita, još nije jasno koji će uslovi važiti za Britance koji budu željeli ući u zemlje EU. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da će i oni morati popunjavati formular ETIAS – naglašeno je.

Takođe, kažu da ETIAS nije viza te da ne podliježe obavezama koje proističu iz viznog režima.

– Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se nikakvi biometrijski podaci i traži se znatno manje podataka nego u  proceduri izdavanja viza. Takođe, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se najčešće u roku od nekoliko minuta – istaknuto je.
Na stranici Evropske unije o informacijama o Šengenu navedena je detaljna procedura koju će državljani BiH morati ispoštovati kako bi, nakon stupanja  ETIAS-a na snagu, mogli ući u zemlje Evropske unije. Istaknuto je da će svaka osoba starija od 18 godina koja želi putovati u zemlje Šengena morati popuniti online formular koji košta sedam evra i koji će važiti tri godine ili do isteka važećeg pasoša. Naglašeno je, takođe, da je pasoš obavezan dokument, da je poželjno da sadrži i čip s biometrijskim podacima, a da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će se unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu ulaska u Šengen, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

– Ako su podaci koje ste unijeli u formular tačni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja sigurnosni rizik, vaša aplikacija bit će odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas sistem obilježi, vaša aplikacija biće procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dvije sedmice – naglašeno je.

Ako je osoba odbijena, sistem pruža mogućnost žalbe i ponovnog slanja aplikacije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )