FOTO: Cafe.ba

Jedna od najmanjih opština i izrazito nerazvijena u Republici Srpskoj je Istočni Drvar.

Naselje Potoci sada je centar Istočnog Drvara. Tu je u jednoj omanjoj zgradi Opština, Dom zdravlja, Pošta, filijajala Zavoda za zapošljavanje... 

Nema škole, vrtića, banke, prodavnice, apoteke. Stanovnika koji žive tu 365 dana u godini je 16 i najmlađi ima više od 60 godina, prenosi portal Cafe.ba.

I sama načelnica Milka Ivanković skoro svakodnevno putuje iz Drvara u Federaciji BiH, gdje stanuje sa porodicom. Ipak kaže u Istočnom Drvaru ima kuću i tu živi tokom ljeta i kad god to životni uslovi dozvoljavaju.

"Suočavam se sa velikim problemima opstanka i održivosti moje lokalne zajednice iz razloga što mnogi sa njom manipulišu kao lokalnom zajednicom koja je mala, koja nema veliki broj stanovnika i ja to u svakom razgovoru demantujem jer opština Istočni Drvar je ustavna, statutarna sa svim drugim zakonskim obavezama i odgovornostima kao i svaka druga opština u Bosni i Hercegovini. Ovo je izrazito nerazvijena opština ali sa ogormnim prirodnim potencijalima", izjavila je za Cafe.ba načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković.

Njen protiv kadnidat na predstojećim izborima je Željko Stevandić iz DNS-a koji za sebe tvrdi da živi tu, međutim mještani kažu ima i kuću u Banjaluci. 

"Toga ima svagdje, samo se u velikim gradovima ne primjeti, u malim sredinama dosta ljudi odlučuje o sudbini lokalne zajednice koji su tu samo preko lične karte", kaže Stevandić.

Statistika govori da je prema posljednjem popisu ovdje bilo 79 stanovnika, a prema podacima CIK-a za predstojeće izbore kandidata je više od 50 koji su ušli u trku za opštinskog odbornika. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )