FOTO: InfoBijeljina

Grad Bijeljina stipendira 139 studenata i učenika koji mjesečno primaju od 100 do 200 KM, navedeno je u izvještaju gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Među stipendistima je 40 studenata, 19 učenika generacije srednjih škola u gradu i 44 učenika generacije iz osnovnih škola, 33 učenika sa posebnim potrebama u osnovnim i srednjim školama u Bijeljini i tri učenika sa posebnim potrebama koji se školuju u specijalizovanim ustanovama.
 
Stipendije se isplaćuju za deset mjeseci u godini, a iz gradskog budžeta se jednokratnim novčanim iznosima podržavaju i naučnoistraživački radovi.

Za đake generacije osnovnih škola i učenike sa posebnim potrebama koji se školuju u osnovnim i srednjim školama na području Bijeljine stipendija iznosi 100 KM, za učenike sa posebnim potrebama koji se školuju u specijalizovanim ustanovama van grada 150 KM, dok su studentske stipendije 200 KM, uz moguće stimulativno uvećanje koje zavisi od postignute prosječne ocjene tokom studiranja.

Za magistarski rad ili njegov ekvivalent određen je jednokratni novčani iznos od 1.500 KM, a za doktorsku tezu 2.000 KM.

U ovoj akademskoj godini grad Bijeljina iz budžeta stipendira 20 studenata, od čega 17 za deficitarna zanimanja profesora matematike, fizike, njemačkog jezika, hemije, biologije, doktora medicine, farmaceuta, socijalnog radnika, inženjera elektrotehnike, građevine, geodezije, saobraćaja, mašinstva i prerade drveta.

Za studente koji pripadaju manje zastupljenim konstitutivnim narodima i grupi ostalih obezbijeđene su tri stipendije.

Iz gradskog budžeta isplaćuju se i nagrade od 100, 75 i 50 KM za učenike koji su osvojili prvo drugo ili treće mjesto na takmičenjima iz nastavnih predmeta, a najniži rang takmičenja koje se nagrađuje je republičko.

Za nastavnike koji su pripremali nagrađene učenike određena je novčana nagrada od 100 KM.

Izvještaj gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti o stipendiranju biće razmatran na sjednici Skupštine grada u petak, 4. oktobra. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )