FOTO: null

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas u Bijeljini da je ovo grad sa jasnom vizijom razvoja i budućnosti.

Nakon sastanka sa zamjenikom gradonačelnika Bijeljine Husom Zečkanovićem, Vigemark je rekao novinarima da grad ima veoma dobar geografski položaj, u blizini je granica sa Srbijom, ali i sa Hrvatskom, koja je članica EU. 

Navodeći da je grad i u bizini dvije velike rijeke, zbog čega je dva puta u nekoliko godina bio pogođen velikim poplavama, Vigemark je rekao da je EU pomogla građanima Bijeljine, najvećim dijelom nakon prošlogodišnjih poplava. 

"EU je obezbijedila 10 miliona KM za sanaciju ili izgradnju pojedinačnih stambenih objekata, ključne infrastrukture i malih i srednjih preduzeća", naveo je Vigemark i naglasio da projekat EU za oporavak od polava predstavlja jasan pokazatelj na koji način EU pruža direktnu pomoć građanima Republike Srpske i Bijeljine. 

Vigemark je naglasio da bi EU sada trebalo da razmišlja o još važnijem koraku, o prevenciji, da ovaj grad ubuduće ne doživi tako velike posljedice poplava, te dodao da Unija priprema drugu fazu projekta koji će se baviti ublažavanjem posljedica poplava. 

On je rekao da su i gradske vlasti pripremile brojne projekte, među kojima je jedan projekat prekogranične saradnje, koji je u procesu razmatranja sa jednom od susjednih opština u Srbiji. 

Ocijenio je da je saradnja sa Srbijom u vezi sa ovim pitanjima veoma značajna jer istovremeno pomaže cijelom konceptu prekogranične saradnje. 

Vigemark je naglasio da je sasvim jasno da je EU pokazala da je i ovaj dio Republike Srpske, Bijeljina, jedan od prioriteta za EU, jer je to grad koji ima veoma jasne politike i principe inkluzije, odnosno veliki broj povratnika. 

Vigemark je naveo da u Bijeljini postoje jednake prilike za obrazovanje, za izvođenje nastave na maternjem jeziku, ali i dobre komšije, te da će ovakvi uslovi postojati i u svim drugim gradovima u BiH i Republici Srpskoj. 

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović naveo je da su sagledane sve mogućnosti za kandidovanje novih projekta kada je u riječ o novih 42 miliona KM koje EU predviđa za sanaciju u drugoj fazi obnove nakon poplava. 

Zečkanović je rekao da su sa Vigemarkom razmijenjena mišljenja o svim bitnim pitanjima za egzistenciju i dalje odnose Bijeljine sa EU. 

"Razmotrili smo sva društveno-ekonomska kretanja na području grada, političko-bezbjednosnu situaciju, razvoj demokratskih odnosa u gradu, gdje smo istakli da Bijeljina prednjači ispred svih gradova u BiH", rekao je Zečkanović. 

On je zahvalio EU za pomoć u sanaciji stambenih individualnih objekata, te ocijenio da je dinamika tog posla dosta dobra. 

Zečkanović je rekao i da je Vigemark obaviješten o tome da nije bilo mogućnosti da se uradi mnogo na objektima od šireg društvenog interesa, te da očekuje pomoć u ovom dijelu. 

"Zamolili smo i za pomoć preduzećima koja su pretrpjala veliku štetu, da bi se ponovo podigla proizvodnja koju smo imali prije 2014. godine", rekao je Zečkanović, posebno naglašavajući pitanja i potrebe poljoprivrede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )