FOTO: null

Dobijanje potomstva predstavlja san i cilj gotovo svakoj porodici. Nažalost, sama odluka često nije dovoljna, a ponekad se oplodnja i trudnoća jednostavno ne mogu postići uobičajenim putem. Za mnoge parove tada jedinu mogućnost predstavlja upravo vantjele

Zvanična statistika pokazuje zabrinjavajuće podatke da se u Bosni i Hercegovini godišnje rode 83 bebe na 10.000 stanovnika, te prema natalitetu BiH zauzima posljednje mjesto u regionu. 

Svaki par koji je suočen s dijagnozom steriliteta i koji mora otići na vantjelesnu oplodnju za svoje liječenje mora izdvojiti, u prosjeku, između četiri i osam hiljada konvertibilnih maraka. 

Pravo na besplatnu vantjelsnu oplodnju uvedeno je u zdravstveni sistem Srpske 2007. godine, a, na inicijativu predsjednika Srpske Milorad Dodika, od 2011. godine finansira i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje. Grad Bijeljina jednokranom pomoći od po 1.500 KM pomaže parovima u liječenju steriliteta. 

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Slavko Bašić kaže da Grad Bijeljina na ovaj način doprinosi natalitetu, te da parovi trebaju i u ovu službu dostaviti dokumentaciju kao dokaz da je pokrenut proces vantjelesne oplodnje.  

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira dvije procedure vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedina mogućnost začeća, dok je ranije iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja bila finansirana jedna procedura. Tačnije, uslovi su dokazan sterilitet i da je par najmanje dvije godine u braku ili vanbračnoj zajednici”, pojašnjava za portal InfoBijeljina Nada Milošević, šef Kancelarije FZO Bijeljina.

Ona kaže da je vrlo jednostavna procedura, parovi se obraćaju matičnoj poslovnici, prema mjestu boravka, podnose zahtjev, dostavljaju dokumentaciju u kojoj je vidljivo da postoji sterilitet, koja ne može biti starija od šest mjeseci i dokaz da je par u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Ugovor za pružanje ove usluge  vantjelesne oplodnje osiguranicima Fonda zaključen je s privatnom zdravstvenom ustanovom Medicos iz Banje Luke, koja je za sada jedina u RS-u u kojoj se može raditi vantjelesna oplodnja. 

Jedna procedura košta oko 5.500 KM", podsjećaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )