FOTO: null

Brčko je već nekoliko decenija domaćin pozorišnih susreta koji okupe renomirana pozorišta iz BiH, Srbije i Hrvatske, ali nema svoje pozorište.

-To je problem čije rešavanje zahteva ogroman budžet. Osim toga nemamo prostor. Dom kulture može zadovoljiti prikazivanje predstava ali ne i sve ono što ide uz jedno pozorište jer je to prostor za estradu, film, politiku i sva druga okupljanja- kaže Jakov Amidžić, šef Pododeljenja za kulturu.

Da je pravljenje profesionalnog pozorišta vrlo skupo i komplikovano tvrdi i beogradski glumac, Branko Cvejić.

-Amatersko pozorište bi moglo i treba da postoji ali je fantastično da neko tolike godine drži festival i uspeva, da li time što ima publiku ili što su nagrade veoma ozbiljne. To je vrlo značajno a ostvaruje svoju ideju da se igraju tekstovi napisani na ovih nekoliko nama razumljivih jezika- kaže Cvejić.

Goran Damjanac, pozorišni režiser i saradnik iz Brčkog na katedri za pozorišnu režiju Akademije umetnosti u Banjaluci ističe da je u Brčkom sve više publike koja prati pozorišne susrete i druge kulturne događaje u gradua, ali i umetnika.

- To treba da prepozna vlast i razvija kulturnu infrastrukturu potrebnu građanima. Ljudi koji upravljaju gradom i novcem treba konačno da shvate da jedan ozbiljan grad može biti grad tek kada ima reku i pozorište. Kultura jeste skupa ali mislim da je mnogo skuplje živeti bez nje- kaže Damjanac.

Suvad Alagić, brčanski novinar i pisac kaže da Brčkom nedostaju temeljne kulturne i sportske institucije.

-Paradoksalno je da imamo pozorišne susrete kao regionalni brend a da pored Budžeta od 200 miliona KM nemamo vlastito pozorište a imali smo ga pre rata-ističe Alagić. Na listi institucija iz oblasti kulture koje nedostaju Brčkom je i muzej.

Osim prostora za muzejsku zbirku nedostaje i kustos, koga nema ni Umetnička galerija .

Brčko je pre rata imalo amatersko pozorište u centru grada, dva kina a u zgradi Većnice, pored biblioteke bila je i stalna muzejska postavka.

Pored ovoga Brčkom nedostaju i brojni drugi sadržaji poput bazena, gradskog stadiona za koji su za sada sagrađeni samo armirano-betonska konstrukcija i krov.

Nema ni sajamski prostor kao ni autobusku stanicu koja se sastoji samo od perona i nadstrešnice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )