FOTO: InfoBijeljina

Gorivo u Republici Srpskoj poskupilo je prošle sedmice, a novi cjenovnici na benzinskim pumpama mogu da se očekuju već krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Tako će litar goriva, i dizela i benzina, u Srpskoj da košta i do 2,30 konvertibilnih maraka.
 
Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, za Srpskainfo kaže da je poskupljenje odraz beraznskih cijena energenata.
 
– Svi energenti na svjetskom tržištu su porasli, odnosno porasla je potražnja i sada imamo špekulativno formiranje cijena na berzama. Naftna industrija je vjerovatno najpogođenija. Nelogično je da u ovako kratkom vremenskom periodu, recimo, poskupi plin za 70-80 odsto. U samo tri ili četiri mjeseca – ističe Trišić.
 
Trišić kaže da u ovom trenutku ne bilježimo rekordno visoke cijene goriva, navodeći da je taj rekord bio prije četiri – pet godina.
 
– Imali smo u cijelom regionu i Evropskoj uniji daleko veće cijene, možda prije četiri – pet godina, samo se ne sjećamo. Mislim da poskupljenje u svakom slučaju prati taj berzanski indeks koji je na rekordnom nivou. A sadašnje cijene goriva su na nivou iz 2018. godine i blizu je da se vrati na nivo iz 2014. godine – dodaje Trišić.
 
On ističe da su naši distributeri u nekoj, uslovno rečeno, nevolji jer rafinerije iz dana u dan povećavaju svoje cijene.
 
– Mislim da će do kraja ove ili početkom naredne sedmice sigurno doći do poskupljenja bar za četiri-pet feninga – dodaje Trišić.
 
Zalihe ovdašnjih ditributera, kako ističe, traju od sedam do deset dana, u zavisnosti od kapaciteta benzinske pumpe i od prodaje goriva.
 
Dakle, svakih sedam do deset dana distributeri nabavljaju nove količine goriva.
 
U Republici Srpskoj je, kako dodaje, gorivo i dalje najjeftinije u regionu.
 
Trenutno su cijene oko 2,22 KM, dok je u Federaciji deset feninga skuplje.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )