FOTO: null

Cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu variraju shodno cijeni barela nafte.

Iako je cijena barela nafte danas znatno niža u odnosu na prethodne godine, naše „pumpadžije“ se igraju gluvih telefona pravdajući visoke cijene svojih proizvoda na razne načine.

Rafinerija nafte u Brodu odavno se nalazi u rukama ruskih vlasnika koji se pored prerade naftnih derivata bave i njihovom distribucijom na području cijele BiH. Samo u Republici Srpskoj postoje 74 benzinske stanice „Nestro petrola“ na kojima se toči domaći dizel i benzin. Ipak, to nije spriječilo jedinu „domaću“ naftnu kompaniju da na tržište Srpske plasira najskuplje gorivo.

Potrošačima nije poznato kojom logikom se vode rukovodioci kompanije i zbog čega je njihovo gorivo najskuplje, kada se uzme u obzir da u Republici Srpskoj postoji i znatan broj benzinskih stanica koje su u vlasništvu drugih kompanija, a koje svoje proizvode kupcima nude po nižoj cijeni u odnosu na "Nestro".

Postavlja se pitanje da li je "Nestro Petrol" kao jedina „domaća“ naftna kompanija sa najvećom pokrivenošću tržišta u Republici Srpskoj, na korak od stvaranja monopola na proizvodnju, a posebno distribuciju naftnih derivata na tržištu Srpske.

Iako se u proteklo vrijeme u medijima spekulisalo da će se "Nestro Petrol" povući sa tržišta Republike Srpske, to se nije dogodilo, a to ne treba da čudi, jer bi se na taj nači sigurno tržište kakva je Republika Srpska prepustilo nekome drugome!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )