FOTO: InfoBijeljina

Gordana Marjanović iz semberskog sela Balatun bavi se uzgojem sukulenata, biljaka koje imaju debele i mesnate stabljike, guste i sočne listove u kojima čuvaju vodu.

Postoje dvije vrste - zimootporni u koje spadaju naše čuvarkuće i biljke tropskih predjela.
 
„Imam blizu 300 vrsta ovih biljaka. Naše čuvarkuće podnose i kišu i snijeg ali većina vrsta koje ja uzgajam zahtijevaju posebne uslove. Supstrat koji mora biti suv i u u razmjeri 1:1, sitni kamen ili pijesak i perlit, biljke moraju biti u zatvornom u kući ili plasteniku, ne smiju da kisnu niti izmrznu i moraju biti na svijetlom mjestu“, priča Gordana za InfoBijeljina.
 
Ove biljke ne treba puno zalivati da ne bi došlo do stvaranja gljivice koja se provlači kroz korijen do rozete što na kraju i ubije biljku.

 
„Zaljevam ih tako što sipam vodu u tacnu a biljka korijenom uzima vode koliko joj treba. Moje biljke ne prihranjujem. Kad nemaju dobre uslove, one su u stresu i tada luče pigment kojim se štite od prekomjernog sunca i visoke temperature a on im daje različite boje. Cilj je postići da budu što manje a što izraženijih i raznovrsnijih boja“, pojašnjava Gordana. 
 
Sukulenti se razmnožavaju na četiri načina, sjemenom, preko cvjetne drške, lista i reznicom. Za razmnožavanje se koriste makaze, nožić ili pinceta. Koristi se i cimet koji ima važnu ulogu u dezinfekciji biljke.

 
„Omlađena biljčica se stavi na podlogu koja se zove kokedama, tu se doda mahovina i poveže zidarskim koncem. Spusti se u posudu koja s napuni vodom i tu može da stoji skoro sva mjeseca bez zalivanja i dva mjeseca“, kaže Gordana.
 
Zahvaljujući mašti, aranžmani koje pravi sa svojim sukulentima su prosto neodoljivi. Osim vaza i tegli, sukulenti se mogu staviti i u staru šolju, zdjelu. 
 
Ove zahvalne biljke ne traže puno vremena za održavanje. U nedostatku sunčeve svjetlosti,obično budu bledunavo zeleni, a kada je imaju dovoljno različite su boje, od roze, narandžaste i ljubičaste do gotovo crvene i crne. 

 
Bez obzira na boju i aranžaman Gordanini sukulenti sve su popularniji poklon za ljubitelje cvijeće ali i druge prigode. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )