FOTO: null

Potpredsednica VRS Srebrenka Golić poručila je Srbija oslonac RS u očuvanju ustavno-pravnog poretka koji je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Golić, koja je i ministarka za prostorno uredenje, građevinarstvo i ekologiju RS, istakla je i da je u toku borba za očuvanje srpskog naroda u RS i BiH, i izrazila nadu da uskoro neće postojati granice između Srbije i Republike Srpske.

"Još uvijek su na delu stalne težnje za promjenu Dejtonskog sporazuma, koje bi imale za cilj smanjenje ustavnih nadležnosti koje su Dejtonskim sporazumom pripale RS. Srbija je oslonac RS u njenoj želji da očuva ustavno-pravni poredak koji je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekla je ona u Beogradskom dramskom pozorištu na zatvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji“.

Kako je istakla, RS vodi "izuzetno tešku političku borbu" za održanje referenduma.

"Nastavljamo tu borbu u kojoj ne želimo i nećemo dati dalju eroziju institucija RS na uštrb jačanja BIH", naglasila je Golić.

Ona je podsjetila i da je Srbija bila oslonac RS prilikom pokušaja da se usvoji Rezolucija o Srebrenici, koja, kako je istakla, ne bi dovela do pomirenja, već do još većih podjela.

"Želimo da građani sa obe strane Drine shvate da je to samo granica koja postoji i koja je uspostavljena međunarodnim ugovorima, a mi te granice nemamo. Nadam se da u skorije vrijeme te granice više neće ni postojati", naglasila je Golić.

Ona je dodala da manifestacije poput "Dana Srpske u Srbiji" povezuju građane s obe strane Drine brojnim kulturnim, sportskim, turističkim i drugim sadržajima.

Učvršćivanju odnosa Srbije i RS doprinosi i izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac, kao i zajednički projekti sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije o uspostavljanju istih uslova za građevinske radnike pri izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, istakla je Golić.

Direktor predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović rekao je novinarima da je u prethodnih pet dana, koliko je trajala manifestacija, održano 18 manifestacija u šest različitih gradova i izrazio nadu da će se ona proširiti na još četiri grada sledeće godine.

Cilj je, kako je istakao, jačanje saradnje RS i Srbije, povezivanje i učvršćivanje veza "unutar jednog naroda sa obe strane Drine".

Projekat pod nazivom "Dani Srpske u Srbiji " pokrenut je 2013. godine u okviru sporazuma o Specijalnim i paralelnim odnosima RS i Srbije, sa idejom da se Srbiji i njenim građanima predstavi RS i njeni potencijali.

Manifestacija je svečano zatvorena izvođenjem predstave Narodnog pozorišta RS "Mrešćenje šarana", u režiji Egona Savina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )