FOTO: null

U Školici sporta koju je pokrenuo Pegadoški fakultet u Bijeljini mališani uzrasta od tri do jedanest godina dobili su priliku da se počnu baviti sportskim aktivnostima u uslovima, koji obezbjeđuju pravilan rad, neophodan za razvoj psihofizičkih sposobnost

U ovoj visokoškolskoj ustanovi, rukovođeni dugogodišnjim stručnim i naučnim istraživanjem pokrenuli su Školicu sporta, jer upravo u ovom uzarstu djeca imaju veliki potencijal za razvoj psihofizičkih sposobnosti. 

Sadržaji školice obuhvataju vježbe, koje razvijaju motoričke sposobnosti djece i uvode ih u svijet različitih sportskih disciplina. Dekan fakulteta Dalibor Stević ističe za InfoBijeljina da upravo motorički razvoj podstiče emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djece. On dodaje da se sa druge strane uslovi života mijenjaju i djeca imaju sve manje prilike za igru, koja uključuje motoričke aktivnosti.

„Zauzetost roditelja poslovnim obavezama i nedostatak bezbijednih uslova za boravak djece na otvorenom dovode do toga da se djeca nedovoljno kreću. Nedostatak  fizičke aktivnosti  uzrokuje niz problema, kao što su gojoznost, deformitet kičmenog stuba i stopala, smanjenu otpornost organizma, kao i nizak nivo socijalne adaptacije djece“, naglašava Stević.

On dodaje da dobro osmišljen i odgovorno izveden program u Školici sporta omogućava izbjegavanje navedenih problema, te da je u isto vrijeme moguće procijeniti, kojim bi se sportom dijete trebalo baviti.

„Kontinuiranim praćenjem napretka svakog djeteta uz stručno vođen trening, procjenjujemo kojoj sportskoj disciplini bi trebalo da se posveti u budućnosti, s ciljem postizanja vrhunskog rezultata“, navodi Stević. 

U kvalitetnom i dobro opremljenom prostoru osmišljen je i kutak za roditelje, a djeca uz igru i vježbe, stiču i znanja o različitim sportskim disciplinama, higijeni i zdravoj ishrani. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )