FOTO: visoko.ba

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava 135. godišnjicu od osnivanja. Rođendan proslavlja cjelodnevnim programom od 10 do 22h, a ulaz za posjetioce je besplatan.

Uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, pripremili su i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo.
 
Ovim povodom oglasio se i direktor muzeja Mirsad Sijarić
 
– Prošao je kroz razne faze. Iskreno se nadam da je završena ova zadnja faza u kojoj je bio, koja je javnosti poznata uglavnom po problemima i da smo sada ozbiljnije krenuli u pravcu oporavka i napredovanja. Za ovaj dan, imamo goste iz Švajcarske i obilježavamo završetak velikog projekta koji je iznosio preko milion KM, a kojim smo sanirali dobar dio ratne štete i problema.
 
 Kako je kazao, tužno je da novac za osnovne potrebe ove institucije tražimo od drugih.

– Nećemo da kvarimo raspoloženje, sretni smo danas. Imamo nekoliko izložbi, solidan program, pojasnio je Sijarić. Prema njegovim riječima, gledajući finansijske probleme koje su imali prethodnih godina, trenutna situacija je znatno bolja.
 
– Poenta je da na najbolji mogući način iskoristimo ovu ogromnu instituciju, potencijal. Ovo je i dalje najveći muzej na prostoru bivše Jugoslavije. Ima tri miliona eksponata.
 
– To je evropski muzej po svakom parametru. Naš je zadatak da ovo predamo mlađim generacijama u što boljem stanju. Prošle godine Zemaljski muzej je posjetilo blizu 100.000 ljudi, od toga je nešto manje od 50 odsto ušlo sa plaćenim ulaznicama, ostali su ušli besplatno, rekao je Sijarić. Istakao je da bi bio najsretniji kada bi ulaz u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine bio besplatan tokom cijele godine i da ne zavise od toga.
 
– Da se bavimo zarađivanjem novca, nije to naša uloga. Naša uloga je da prezentujemo prirodno, kulturno, istorijsko naslijeđe, da istražujemo i znamo više o sebi, planeti, dodao je Sijarić.
 
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuva tri miliona eksponata, od kojih je dobar dio izložen u stalnim izložbenim postavkama koji broji tri odjeljenja, prenosi Glas Srpske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )