FOTO: null

Velikan srpskog glumišta Ljubiša Samardžić napustio nas je tačno prije dvije godine, nakon što je izgubio bitku sa opakom bolešću.

Ljubiša je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji, s obzirom na to da je od 1960. godine igrao u više od 70 filmskih i televizijskih ostvarenja. Sarađivao je sa brojim jugoslovenskim rediteljima, a devedestih godina je i sam preuzeo režisersku palicu.

Smoki, kako je glasio Samardžićev nadimak, rođen je u Skoplju, 19. novembra 1936. godine, a umro je u Beogradu, 8. septembra 2017. Glumca je još sa devet godina zadesila tragedija kada mu je otac preminuo, a doživio je da izgubi sina Dragana koji je preminuo u 34. godini, nakon borbe sa leukemijom.

Glumac je odrastao u siromašnoj porodici, koju je na pravi put izvela majka.

– Bilo nas je troje djece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam da siromaštvo nije najstrašnija stvar koja se može desiti u životu – rekao je svojevremeno Samardžić.
Tokom života je isticao da je jako vezan za suprugu Mirjanu, a u jednom intervjuu progovorio je o tome koliko im je bilo teško kada ih je sin napustio.

– Otkad smo formirali porodičnu produkciju prije dvadeset i kusur godina, naš Gaga je obavljao veoma delikatne produkcione poslove. Poslije njegovog odlaska produkcija je ostala bez glave. Majka u prvo vrijeme nije mogla ništa da radi, jer je njegov odlazak trebalo izdržati. Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći da izdržim i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i natjerala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka. Kako je vrijeme odmicalo, a teret bivao sve veći i veći na mojim plećima jer je dugove trebalo vratiti, Mira je shvatila situaciju i spontano je zauzela njegovo mjesto u produkciji. Ona je oduvijek mnogo radila jer potiče iz čestite i vrijedne porodice u kojoj je rad svetinja, a ne teret. Nas dvoje smo srećan spoj. Težimo istom cilju, da snimimo nešto prijatno, lijepo, ukusno, da djelo nosi toplinu, da ispunjava ljude, da mogu da gledaju i bake i djeca. Mi jedno prema drugom imamo nesebičan odnos i u poslu i u životu, što je rijetkost za današnje brakove. Zajedno smo jači, odolijevamo uspješno prekim pogledima – rekao je Ljubiša svojevremeno.

Inače, Ljubiša je prvo upisao studije prava, ali je ubrzo shvatio da mu gluma bolje leži. Tada mu je pomogao Bojan Stupica, koji ga je s Pravnog fakulteta prebacio na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti. Poznat je po filmovima “Spletka i ljubav”, “Igre na skelama”, “Prekobrojna”, “Peščani grad”, “Desant na Drvar”, “Dani”, “Jutro” i “Bitka na Neretvi”. Samardžiću je prva nagrada bio Zlatni lav za ulogu u filmu “Jutro” na Filmskom festivalu u Veneciji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )