FOTO: Nezavisne

BIJELJINA - Veliki srpski pisac i ljekar Laza Lazarević, tvorac antologijskih djela "Sve će to narod pozlatiti", "Verter", "Prvi put s ocem na jutrenje"... umro je na današnji dan 1891. godine.

Lazarević je jedan od najboljih srpskih realista. Prava je završio u Beogradu, a medicinu u Berlinu. Napisao je samo devet, ali antologijskih, pripovjedaka.

Prevodio je ruske pisce Nikolaja Černjiševskog, Nikolaja Gogolja i Alekseja Pisemskog i francuskog pisca Ežena Skriba. Kao ljekar učestvovao je u organizaciji saniteta u Srbiji i objavio pedeset i četiri rada u stručnim medicinskim časopisima.

Laza Lazarević bio je pisac realističkih pripovjedaka. Posjedovao je izvanredan književni dar. Zbog kvaliteta svog pisanja prevođen je na dvadeset jezika.

Uspjeh je postigao i kao ljekar, a imao je razvijenu privatnu praksu, liječio kralja.

Lazarević je besplatno pregledao beogradske učenike i još neke nemoćnije članove društva. Dijelio im je lijekove i odjeću.

Razlog zbog kog je objavio mali broj književnih djela leži u tome što je bio jako posvećen ljekarskom pozivu i naučnim radovima. Sem toga, svaku svoju pripovijetku radio je pažljivo kako bi predstavile savršenu kombinaciju stila, kompozicije i jezika.

Laza je bio psiholog u pripovijetkama. Začetnik je psihološke pripovijetke i jedan od najboljih srpskih stilista.

Godine 1888. Laza Lazarević je postao član Srpske akademije nauka.

Otvorio je Odsjek za liječenje starih, čime je doprinio razvoju gerijatrije. Zalagao se za vakcinacije protiv zaraznih bolesti i dezinfekciju škola, čije su prostorije za vrijeme rata služile u medicinske svrhe i liječenje ranjenih.

Po Lazi Lazareviću ime je dobila Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Padinskoj skeli u Beogradu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )