FOTO: null

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje palim borcima u Ugljeviku je obilježeno 23 godine od formiranja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić rekao je da se zbog žrtava za slobodu i zbog mladih naraštaja mora njegovati sjećanje na pale saborce i na formiranje brigade širom Republike. 

Godišnjicu osnivanja Prve majevike brigade predsjednik Opštinske boračke organizacije Jovan Marinković nazvao je danom ponosa zbog odbrane srpskog naroda na prostoru Majevice, ali i danom tuge zbog života položenih za stvaranje Republike Srpske. 

On je podsjetio da je ova brigada odbranila teritoriju u svojoj zoni odgovornosti i očuvala jedinstvo vojske i naroda, a za ratne zasluge Prva majevička brigada odlikovana je najvišim odličjem - Ordenom Nemanjića. 

Kroz brigadu je tokom rata prošlo 3.500 boraca, 301 borac poginuo je za slobodu i za stvaranje Republike Srpske, a 648 boraca su invalida rata. 

Počast palim borcima Prve majevičke brigade odali su predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i opštinskih boračkih organizacija Ugljevika, Bijeljine i Lopara, delegacija opštine Ugljevik, predstavnici političkih stranaka na ovom području, članovi porodica, rodbina, saborci i prijatelji. 

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić rekao je novinarima da je Prva majevička brigada dala nemjerljiv doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

"Nažalost, nemjerljive su i žrtve koje nikada ne smijemo zaboraviti", poručio je Simić. 

On je dodao da opština redovno izdvaja sredstava za potrebe boračke populacije i da je za porodice poginulih boraca u Ugljeviku izgrađeno više od 100 stambenih jedinica. 

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja Prve majevičke brigade u Centru za kulturu u Ugljeviku je večeras održana i Svečana akademija. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )