FOTO: null

Tačno prije 72 godine, 16. juna 1943. godine, oslobođen je Ugljevik od fašizma i nacističkog terora u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom udruženje građana Kolona BB na čelu sa predsjednikom udruženja Zvjezdanom Đurkovićem organizovalo je tradicionalnu manifestaciju “Dani Starog Ugljevika”.
Otkrivanjem spomen table  u naselju Modran  organizovana je  proslava povodom obilježavanja 72 godine od završetka Drugog svjetskog rata.

Spomen tablu, uz prisustvo medija i mnogobrojnih mještana ovog kraja  otkrio je Mirko Babić, direktor Muzeja Semberije u Bijeljini.

Spomen tabla otkrivena je na zgradi nekadašnje željezničke stanice Modran koja je povezivala Raču  i Ugljevik / Mezgraja. Izgradnja pruge počela je davne 1916.,a kraj pruge do Mezgraje izgrađen je 1939 godine. Pruga do Ugljevika je otvorena 1967., a 1979 godine zatvorena je pruga koja je povezivala Bijeljinu i Ugljevik.Posljednji voz prošao je ovom prugom 26 maja 1979 godine, što ovu prugu čini zadnjom prugom uskog kolosijeka u Evropi na kojoj je obavljan putnički saobraćaj.

Predsjednik udruženja Kolona BB Ugljevik kaže da je postavljanje spomen table ideja članova udruženja koji na ovaj način žele da sačuvaju od zaborava i prošlosti uspomenu na  srećna vremena  zajedništva i čuveni voz “Ćiru” koji je povezivao ne samo krajeve nego i ljude koji su živjeli u jednom  bezbrižnijem i srećnijem vremenu od ovoga sada.

Pripremila : Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )