FOTO: null

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Rudar" iz Ugljevika održalo je večeras tradicionalni godišnji koncert povodom krsne slave društva - Svetog Vasilija Velikog.

Nakon lomljenja slavskog kolača, članovi KUD-a izveli su niz tradicionalnih narodnih igara. 

Godišnji koncert okupio je veliki broj ljubitelja narodne tradicije i folklornog stvaralaštva koji su imali priliku da uživaju u nastupima najmlađih članova, vokalnih solista, veterana, narodnog orkestra, prvog ansambla, kao i KUD-ova "Abrašević" iz Šapca i "Šumadija" iz Vlaške. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić pohvalio je rad ovog kulturno-umjetničkog društva za koje kaže da je najbolji reprezentant Ugljevika. 

"Hvala im za sve što čine i što su činili za opštinu Ugljevik. Oni su naš ponos, jer čuvaju kulturu i tradiciju naroda sa ovih prostora", rekao je Perić novinarima. 

On je istakao da opština Ugljevik na godišnjem nivou izdvaja 50.000 KM za KUD "Rudar" putem raznih donacija. 

Predsjednik ovog društva Milan Lazić rekao je da je godišnji koncert prilika i za sumiranje rezultata iz prethodne godine. 

"Protekle godine bili smo uspješni i, pored svih manifestacija koje smo propratili u opštini Ugljevik, učestvovali smo na brojnim festivalima širom Evrope", rekao je Lazić. 

KUD "Rudar" iz Ugljevika ove godine obilježava 39 godina rada. Ovo društvo broji više od 300 članova, a prošle godine imalo je više od 40 nastupa. 

KUD "Rudar" bio je domaćin Međunarodnog ljetnjeg festivala folklora tokom kojeg su proteklih pet godina, koliko postoji ova manifestacija, ugostili folklorne ansamble iz Rumunije, Češke, Srbije, Rusije, Bjelorusije, Poljske, Makedonije, Litvanije, Mađarske, Bugarske i Izraela. 

U protekloj godini nastupali su sa folklornim ansamblima iz NJemačke, Konga, Meksika, Španije, Brazila, Vijetnama, Slovačke, Austrije, a gostovali su, između ostalog, u Italiji, NJemačkoj i Bugarskoj. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )