FOTO: InfoBijeljina

Godišnja inflacija u februaru u Srpskoj iznosi 12,7 odsto, dok je mjesečna inflacija u februaru u odnosu na januar bila 0,6 odsto.

Kako je saopšteno iz Zavoda za statistiku RS, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest odjeljaka, a niže cijene samo u jednom odjeljku.
 
Za godinu dana najviše su poskupila hrana i bezalkoholna pića za 21,7 odsto, i to zbog povećanja cijena u grupi mlijeko i mliječni proizvodi od čak 38,5 odsto. Potom slijedi poskupljenje prevoza za 12,4 odsto, usljed viših cijena u grupama prevoz putnika u avio saobraćaju od 31,3 odsto i drumski prevoz od 18,1 odsto.
 
Cijene namještaja i pokućstva skočile su za 11,8 odsto, slijedi odjeljak stanovanje sa povećanjem od 11 odsto, usljed rasta cijena u grupi čvrsta goriva od skoro 26 odsto, zatim odjeljak restorani i hoteli sa povećanjem od 9,7 odsto. Ostali proizvodi i usluge poskupili su za 9,7 odsto, usljed rasta cijena u grupama usluge frizerskih salona i proizvodi za ličnu higijenu od po 15,2 odsto.

Rast od 8,3 odsto zabilježen je u odjeljku rekreacija i kultura, usljed viših cijena u grupi proizvodi za kućne ljubimce od 29,3 odsto, dok je povećanje od 3,9 odsto zabilježeno u odjeljku alkoholna pića i duvan usljed povećanja cijena u grupama vino od 9,2 odsto i pivo od 8,8 odsto.
 
Više cijene u zdravstvu nastale su usljed povećanja cijena u grupama stomatološke usluge od četiri odsto i ostale zdravstvene usluge od 3,2 odsto, potom slijede komunikacije sa rastom od 1,7 odsto, zbog viših cijena u grupi poštanske usluge od 5,1 odsto. Cijene u predškolskom obrazovanju više su za 6,7 odsto.
 
Niže cijene na godišnjem nivou, u februaru 2023. godine, zabilježene su u odjeljku odjeća i obuća 2,9 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )