FOTO: null

Ako glumac ima sreće, doći će na snimanje, izgovoriti naučeni tekst i otići kući. U drugim slučajevima, ipak, neće mu biti nimalo prijatno - okrutni režiser, užasna filmska lokacija, loš scenario i nemilosrdni udar kritike samo su neke od stvari koje glum

Filmski sajt "Loopper Com" priredio je izbor  filmova čiji su likovi doslovno bili veći od svojih tumača uz teške fizičke i mentalne posljedice na glumce, a dio tog izbora prenosimo ovdje.

1. Šeli Duval - "Isijavanje"

Da bi njegov psihološki horor djelovao što vjernije, režiser Stenli Kjubrik redovno je provocirao glumce. Glumicu Šeli Duval tako je namjerno izolovao i verbalno napadao, dok se scenario toliko često mijenjao da je Džek Nikolson prestao da čita svaki pasus. Duvalova je kroz čuvenu scenu s bejzbol palicom prošla čak 127 puta, a stres je učinio da joj s glave otpadaju pramenovi kose.

2. Ijan Mekelen - "Hobit"

Režiser Piter Džekson morao je da posegne za priličnim brojem specijalnih efekata kako bi dočarao Tolkinov svijet fantazije. Iz tog razloga, Mekelen se nebrojeno puta našao na poznatoj zelenoj pozadini, glumeći sam, odnosno s lutkama, za razliku od drugih kolega. U jednom trenutku, glumac je doživio nervni slom i rekao: "Ovo nije razlog zašto sam postao glumac."

3. Martin Šin - "Apokalipsa danas"

Snimanje ovog filma vezano je za toliko poteškoća da je zahvaljujući njima "Apokalipsa danas" ušla u legendu. Od tajfuna do izuzetno gojaznog i nepripremljenog Marlona Branda, remek-djelo Frensisa Kopole bilo je koliko opasno toliko i frustrirajuće. U jednoj sceni "Apokalipse danas", pijani Martin Šin u hotelskoj sobi lomi ogledalo, prolivajući krv po sebi. Kasnije je otkriveno da je u pitanju bio spontani incident i da je glumac izgubio razum usljed dejstva droga, alkohola i opšte fizičke iscrpljenosti, a cijelom događaju prilično je doprinio i prizor Marlona Branda bez majice.

4. Kim Bejsinger - "Devet i po nedjelja"

Dugi pad glumice počeo je još na audiciji za film, kada su producenti od nje zatražili da izvede scenu kao očajna prostitutka. Nakon nekoliko proplakanih sati u kolima i odluke da nikada neće prihvatiti ulogu, Kim Bejsinger je ipak počela da glumi u filmu. Režiser Adrijan Lajn izolovao ju je i neprestano provocirao glumicu, uzrokujući reakcije koje su bile više autentične nego odglumljene.

5. Džejk Lojd - "Ratovi zvezda: Fantomska prijetnja"

Džejk Lojd i danas smatra da su negativne kritike filma u kojem je tumačio lik Anakina Skajvokera uništile njegovu glumačku karijeru. Nakon filmske premijere, Lojd je neprestano trpio zadirkivanja i podsmijavanja u školi, pa je glumom prestao da se bavi u potpunosti. Čak i danas, nije mu prijatno kada ga snimaju kamerom, a na pitanja o filmu nerado odgovara.

6. Bjork - "Ples u tami"

Filmsko ostvarenje režisera Larsa fon Trira "Ples u tami" nije bilo traumatično iskustvo samo za publiku, već i za pjevačicu Bjork, koja se prvi put našla na filmskom platnu. Lik koji je tumačila - Selma - predstavlja jednu od najtragičnih i najbeznadežnijih žena koje su se ikad pojavile na filmu, a na Bjork je izvršila toliki uticaj da se glumica zarekla da se više nikada neće baviti glumom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )