FOTO: pixabay

Zbog klimatskih promjena okeani će uskoro promijeniti boju, a nedostatak fitoplanktona mogao bi imati negativan uticaj na lov ribe.

I dok se američki predsednik Donald Tramp na Tviteru smije globalnom zagrijavanju, naučnici su na iglama. Nove studije upozoravaju da će zbog klimatskih promijena okeani uskoro početi da mijenjaju boju.

Okeani se zagrijavaju i postaju „kiseliji”, što je rezultat klimatskih promjena, a nova studija pokazuje da će uskoro i promijeniti boju. Istraživanje je dokazalo da će plavi dijelovi okeana za nekoliko decenija biti dosta svjetliji, a do 2100. godine promjena boje će zahvatiti više od polovine površine svjetskoh okeana, piše Novi list.

Ali, ne mijenja se samo boja morske površine, stižu promjene i u populaciji morskih fitoplanktona. Ovi mali organizmi su puni zelenog pigmenta hlorofila, a smanjenje njihove populacije će takođe uticati na boju okeana, prenosi NBC.

„Ovi mikroskopski organizmi žive u vodama i baza su morskog lanca ishrane”, izjavila je Stefani Dutkievič, stručnjak za morsku ekologiju. „S obzirom da se nalaze u moru mijenjaju njegovu boju. Što ih je manje, to će morska površina postajati sve svjetlija”.

Područja koja su najviše ugrožena su Atlanski i Južni okean. Promjena u svijetu fitoplanktona, koji su hrana malih morskih bića, mogla bi dovesti do kolapsa ribara. Smanjenjem broja fitoplanktona smanjuje se broj riba čime automatski propadaju ribolovna područja.

Mali odranizmi su od velike važnosti ne samo za morski već i za kopneni svijet. Absorbuju ugljen dioksid poput drveća i pomažu u održavanju nivoa staklene bašte te sprečavaju da ista naraste.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )