FOTO: InfoBijeljina

U dvorištu Gimnazije „Filip Višnjić“ u Bijeljini počeće sa radom mala meteorološka stanica sa koje će članovi geografske sekcije ove škole prikupljati podatke i svakodnevno praviti meteorološke izvještaje.

Ovo je samo jedan od brojnih projekata geografske sekcije koja broji 40 članova, učenika prvih i drugih razreda. Profesorica geografije Jasna Pelemiš podsjeća da je cilj sekcije da đacima približi značaj geografije kao nauke, ali i da im omogući da lakše i jednostavnije usvoje znanje. 

- Obilježavamo sve važne ekološke datume. Pripremamo prigodan program za 22. april, Dan planete zemlje, kako bi ukazali na značaj očuvanja životne sredine, vazduha, voda, šuma, obradivih površina. Tokom  maja posjetićemo Planetarijum na Kalemengdanu, muzej Jovana Cvijića i Geografski fakultet u Beogradu. Sve češće nastavu držimo u prirodi jer je ta praksa dala odlične rezultate. Ove aktivnosti realizujemo zahvaljujući resornom ministarstvu, ali i našoj direktorici Oliveri Stevanović koja podržava sve naše inicijative - kaže Pelemiš za portal InfoBijeljina. 


Jedan od projekata na koji su u ovoj sekciji posebno ponosni je GIS, geografsko-računarski sistem koji radi na integrisanju, skladištenju, analizi i prikazu geografskih informacija. 

 

- Ovo je praktično spoj geografije i informatike. ArcGIS program omogućiće stvaranje digitalne karte na koje će naši učenici unositi simbole, crtati granice, saobraćajnice, rijeke, jezera i mora - rekla je profesorka Pelemiš. 

Bijeljinska gimnazija je u proteklim decenijama iznjedrila mnoge talente i djecu koja su postigla izvanredne rezulate. Među njima je i bivši član geografske sekcije, Milan Josić koji je  kao dio četvoročlanog tima 2019. predstavljao BiH na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Hongkongu. Brojni svršeni gimnazijalci, kojima je geografija bila opredjeljenje, danas su priznati docenti, doktori nauka, profesori na našim fakultetima, ali i na visokoškolskim ustanovama i institutima daleko van granica naše zemlje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )