FOTO: null

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg početkom idućeg mjeseca dolazi u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je za N1 ministar obrane u SM Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Pendešova kaže kako se radi o posjeti koja je ranije dogovorena, a s ciljem kako bi se prezentovali rezultati koje su bh. vlasti napravile u procesu pristupa BiH NATO-u.

Podsjetimo, NATO bi ove godine trebao odlučivati o aktiviranju MAP-a, što je u decembru potvrdio i sam Stoltenberg tokom razgovora sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Briselu.

Tada je naglasio da je NATO spreman aktivirati MAP kada BiH završi sa procesom uknjižbe perspektivnih vojnih lokacija na BiH.

Inače, Predsjedništvo BiH je usvojilo dokument pod nazivom "Pregled odbrane", a koji tretira reformu u Oružanim snagama BiH.

Iako se pojavila informacija da Jens Stoltenberg u Sarajevo dolazi zbog posljednih zbivanja oko angažmana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjaluci, Pendešova za N1 to demantuje.

"Radi se o posjeti koja je planirana i dogovorena prije nekoliko mjeseci, a čemu su mnogo doprinijeli naši predstavnici u Briselu. Oni koji i ovu posjetu povezuju sa aktivnostima OS od 8. i 9. januara ponovno pokušavaju skrenuti pažnju, te onemogućiti nastavak puta BiH ka NATO integracijama", kazala je Pendešova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )