FOTO: null

Borci sembersko-majevičke regije najoštrije osuđuju presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću i smatraju je sramnom i nedopustivom, te poručuju da je Mladić vojnik i čovjek koji će ostati upamćen kao najve

Borci smatraju da je generalu Mladiću sudilo nekompetentno sudstvo, sud u Hagu, koji je, kako naglašavaju, stvoren da sudi isključivo Srbima. 

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je novinarima nakon sastanka boraca-predstavnika ratnih jedinica Vojske Srpske, da je današnji skup jasno pokazao da među Srbima postoji veliko jedinstvo, a da su to pokazali svi prisutni iza kojih stoji na hiljade boraca. 

"Pokazali smo danas ogorčenje zbog nepravedne osude generala Mladića i svi kao jedan znamo da Haški tribunal nije donio pomirenje, jer to nije sud pravde. Mi, njegovi borci, nastavićemo putem kojim smo išli i do sada, a slavićemo ga kao najvećeg heroja srpskog naroda u posljednjem vijeku", rekao je Stevanović. 

On je istakao da će Vojska Srpske i dalje obilježavati svoje značajne datume. 

"Ponosni smo na Republiku Srpsku koju smo krvlju odbranili. Ovo je priznata zemlja u kojoj jedino možemo da živimo slobodno. To je bio cilj svih nas koji smo branili zemlju, a on se i ostvario - dobili smo svoju teritoriju koja je međunarodno priznata", kaže Stevanović. 

On je poručio da srpski narod, da se nije branio, danas ne bi ni živio na ovim prostorima. "Zato smo posebno ponosni na sve ono što smo časno radili braneći nejač, braneći svoj narod kao i na sve ono u čemu smo uspjeli", ističe Stevanović. 

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković smatra sramnom i neutemeljenom nepravednu odluku Haškog suda kojom je heroj Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

"Ponosni smo na našeg komandanta, čovjeka koji je branio srpski narod na ovim prostorima. Treba imati na umu i činjenicu da Srbi, za razliku od muslimana, nikada kao borci i ljudi nisu ratovali između sebe", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, muslimani su ratovali između sebe, sa Hrvatima te sa Srbima, a opet Srbe prikazuju kao "loše momke, loše borce i loše komandante". 

Marinković ističe da su Srbi samo branili svoja ognjišta, svoj narod i nejač što je, kako naglašava, radio i časni i ponosni komandant general Ratko Mladić. 

"Što ga više osuđuju mi ćemo od njega stvarati većeg heroja, i sve dok neko bude govorio da je on zločinac, on će za nas biti svetac", naglasio je Marinković. 

Ratni načelnik štaba Istočnobosanskog korpusa Budimir Gavrić istakao je da je presuda izrečena Mladiću apsolutni promašaj suda u Hagu kojeg, naglašava, borci nikada nisu i neće prihvatititi. 

"Taj sud nije ni formiran po propisima, formiran je od nekih nenadležnih. Kao takav ni ne može da donosi odluke koje mogu da se prihvate, posebno u ovom slučaju, jer je general Mladić osuđen nepravedno", rekao je Gavrić. 

Gavrić dodaje da veoma dobro poznaje generala Mladića i da sasvim pouzdano zna da on nikada nije naredio, niti bi kao čovjek i general mogao tako nešto da naredi. 

Gavrić je najavio da će protesti protiv ovakve presude tek uslijediti, kako bi se pružila podrška Mladiću, koji jeste heroj i ključni je čovjek u stvaranju Vojske Srpske, a time i Republike Srpske. 

Gradončelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je presuda generalu Mladiću pomalo očekivana ali da je svakako potpuno nepravedna te da praktično predstavlja presudu Vojsci Srpske, što ni u jednom slučaju ne bi trebalo da bude. 

"Vojska Srpske je branila svoj narod, nije osvajala teritorije. Dokaz da smo bili u pravu jeste i Dejtonski mirovni sporazum koji nam je dao pravo na 49 odsto teritorije. Naš rat bio je odbrambeno-otadžbinski u kojem smo se samo borili da opstanemo na ovim prostorima", ocijenio je Mićić. 

Haški tribunal osudio je juče nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )