FOTO: InfoBijeljina

Na njihov zahtjev, osuđenicima kojima je izrečena kazna zatvora do godinu dana, sud može sankciju zamijeniti radom u javnom interesu, a kada je riječ o Osnovnom sudu u Bijeljini, ovi poslovi mogu se obavljati kod tri pravna subjekta.

"Osnovni sud u Bijeljini je nadležan za područje grada Bijeljina, te opština Ugljevik i Lopare, pa je shodno tome predviđeno da se poslovi u vezi sa radom u javnom interesu mogu obavljati u Bijeljini u JP 'Eko-dep', u Ugljeviku u 'RiTE Ugljevik', te u Loparama u OOCK Lopare", rečeno je za portal InfoBijeljina iz Ministarstva pravde RS.

Kada je riječ o JP "Eko-dep", riječ je o  poslovima: od procesa prijema otpada (vaganje vozila), do konačnog deponovanja otpada na ćelije na deponiji, kao i rad na održavanju zelenog pojasa deponije (košenje trave, održavanje kruga i slično).



"Pri ocjeni da li izrečenu kaznu treba zamijeniti radom u javnom interesu, sud će uzeti u obzir sve okolnosti od kojih zavisi vrsta i visina kazne - da izvršenje kazne zatvora ne bi bilo neophodno za ostvarenje svrhe kažnjavanja, a istovremeno uslovna osuda ne bi bila dovoljna za postizanje opšte svrhe krivičnih sankcija, u skladu sa Zakonikom", rekla je za portal InfoBijeljina Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde Republike Srpske.

Prema njenim riječima, odmjeravajući trajanje rada u javnom interesu i rok izvršenja tog rada, sud će uzeti u obzir izrečenu kaznu zatvora koja se zamjenjuje i mogućnosti osuđenog u vezi sa njegovom ličnom situacijom i zaposlenjem.

"U sudskom rješenju se određuje broj sati kao i rok u kojem će se izvršiti rad u javnom interesu, a sam raspored izvršenja utvrđuje se u međusobnom dogovoru predstavnika pravnog subjekta tzv. povjerenika, predstavnika Ministarstva pravde Republike Srpske - posrednika te osuđenog lica, kroz utvrđivanje programa izvršenja, i individualno je za svako osuđeno lice", navela je Džombićeva u izjavi za portal InfoBijeljina.

Prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske, maksimalni rad je do 360 časova, sa maksimalnim trajanjem do šest mjeseci.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )