FOTO: InfoBijeljina

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Jedinice granične policije Brod i to: A.M., Č.S., P.B., I.D., i G.I. javljaju federalni mediji.

Naime, suspendovanim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prelazu Brod u noći sa 5. na 6. mart ove godine, u vremenskom periodu od 19 do 6 časova izvršili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti u skladu sa Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtjevali i primili dar, novac u neutvrđenom iznosu.

Dakle, postoji osnovi sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili težu povredu službene dužnosti tj. da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa.

Takođe, postoji i osnov sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo BiH "primanje dara i drugih oblika koristi", što je zadokumentovano od strane Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u skladu sa naredbom Suda BiH, saopštili su iz Granične policije.

Imajući u vidu da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih dešavanja u BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )