FOTO: avaz.ba

Graničnoj policiji BiH, koja se godinama suočava sa migrantskom krizom, nedostaje 340 policijskih službenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice, a kako bi se zaštitile sve kritične tačke nezakonitih prelazaka potrebno je oko 1.300 policajaca, izjavio je direktor ove policijske agencije Zoran Galić.

"Granična policija BiH radi u skladu s pravilnikom koji nije promijenjen gotovo 20 godina. Zbog toga smo predlagali izmjene postojećeg pravilnika kojim nisu predviđeni globalni izazovi i neophodno ga je mijenjati", smatra Galić.
 
On je naglasio da je od početka migrantske krize najveći broj policijskih službenika raspoređen za nadzor granice sa Srbijom i Crnom Gorom, tako da je gotovo 99 odsto postojećih kapaciteta raspoređeno na istočnom dijelu granice, uz ispomoć pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
 
"Prije pet godina iskazali smo potrebu za opremanjem po evropskim standardima, ali nismo naišli na razumijevanje političkih subjekata. Sada smo u situaciji da nismo materijalno-tehnički i kadrovski opremljeni za nove izazove, što je neophodno. Sa jednim policajcem na 16 kilometara granice,odnosno jednom patrolom na 32 kilometra, izuzetno je teško odgovoriti ovim izazovima“, rekao je Galić za "Dnevni avaz".
 
On kaže da su vlasti, prije svega, zanemarile da su nezakonite migracije bezbjednosna prijetnja, podsjećajući da su na početku migrantske krize u BiH pokušali ući državljani iz ratom zahvaćenih zemalja, što se kasnije promijenilo.
 
"Ne isključujemo humanitarnu dimenziju, ali stvarno stanje je takvo da hiljade ljudi pokušava nezakonito preći granicu, skoro svi se lažno predstavljaju, mnogi su krivično gonjeni u svojim zemljama. Uglavnom se radi o muškarcima iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Alžira i jasno je da su, kao takvi, bezbjednosna prijetnja za BiH", naveo je Galić.
 
Novi priliv migranata, koji će dolaziti i novim rutama koje se pojavljuju, Galić očekuje dolaskom proljeća i ljepšeg vremena.
 
"Granična policija je od samog početka upozoravala vlast da se priprema nezakonito prebacivanje migranata i prelasci preko BiH, zbog čega smo tražili naše jačanje. Znali su u kakvoj se situaciji nalazimo. Nažalost, oni su smatrali da je migrantska kriza trenutnog karaktera i zato se sada nalazimo u situaciji u kakvoj jesmo", rekao je Galić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )