FOTO: null

Do lokalnih izbora u BiH ostalo je još mjesec dana, a politička previranja su iz dana u dan sve veća. S tim u vezi portal InfoBijeljina vam narednih sedmica donosi ekskluzivne intervjue sa čelnim ljudima iz političkih partija na području našeg grada. Obav

Gajić: I uz opstrukcije novoformirane većine, budžet Bijeljine stabilan!

“Novoformirana skupštinska većina je pokazala građanima svoje pravo lice, potpuno je jasno da je to intersna grupacija, koja po svaku cijenu želi vršiti opstrukciju razvoja našeg grada, pa čak i drastično kršiti zakonske propise”, rekao je u intervjuu za portal InfoBijeljina, odbornik SDS u Parlamentu Bijeljine Jovan Gajić.

On je istakao da novoformirana skupštinska većina nanosi veliku indirektnu štetu u budžetu Grada Bijeljina, ali i tvrdi da je situacija u gradskoj kasi prilično stabilna.

“Međutim ogromna šteta, kada je u pitanju planirani prihod od oko 2.5 miliona maraka, je proizvedena od strane novoformirane skupštinske većine zaustavljanjem i neusvajanjem Regulacionog plana „Centar grada“ Bijeljina, jer su smanjena sredstva od uplate rente za oko 1.5 milion maraka i odluke o javnoj prodaji građevinskog zemljišta u svojini Grada u obuhvatu Regulacionog plana „Industrijska zona 2“ u iznosu od oko 1.0 milion maraka. Pri svemu ovom već su napravljeni i dodatni troškovi od oko 350.000 maraka, po osnovu plaćanja duplih plata funkcionera koji su nezakonito imenovani, što znači da je šteta koju je prizvela novoformirana skupštinska većina skoro tri miliona maraka sa tendencijom da se ova sredstva povećaju u narednom periodu novim smjenama i imenovanjima”, izračunao je Gajić.

Narod u Semberiji ima potpuno jasnu sliku o tome ko treba da nastavi razvojni put Grada Bijeljine, ko je dao ogroman doprinos za dosadašnji razvoj našeg grada, kaže Gajić i napominje da Semberci nikada nisu podržavali one koji lako mogu da promijene politički dres.

“Potpuno je svima jasno da će i na ovim izborima pobijediti SDS i njen kandidat za gradonačelnika Mićo Mićić, zajedno sa strankama članicama SzP i velikog broja stranaka koje podržavaju gospodina Mićića kao kandidata”, naveo je Gajić u ekskluzivnom intervjuu. 

Projekat Milorada Dodika i želja da napokon jednom zauzme nepobjedivu tvrđavu koja se zove Grad Bijeljina je pripreman već duži vremenski period, naveo je odbornik SDS-a u lokalnom Parlamentu i dodao da će i ovog puta biti po NJegošu „Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi“.

“On je napravio ogromnu grešku kandidovanjem nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika iz redova SDS-a, čime je omalovažio veliki broj iskrenih članova SNSD-a koji u sve većem broju podržavaju SDS i Miću Mićića. Ovim potezima i sumnjama u afere oko kupovine odbornika, te pravljenjem nove skupštinske većine koja funkcioniše na principu ucijena i političke korupcije”, ističe Gajić.  

On je dodao ga će gradska uprava na čelu da gradonačelnikom Mićićem i u narednom periodu, uz opstrukcije koje dolaze i poslaničkih klupa, biti nastavljena realizacija započetih i pokretanje novih projekta.

“Posebno se mora istaći veliki uspjeh obezbjeđenja donatorskih sredstava od oko 6.5 miliona evra dobijenih od Vlade Holandije za završetak projekta kanalizacije, te donatorskih sredstava za uređenje korita rijeke Janje”, istakao je Gajić i naglasio da Bijeljina i gradonačelnik Mićić ulažu maksimalne napore u zapošljavanje mladih na prostoru ove lokalne zajednice.


Petrić: O Bijeljini vode računa samo pred izbore!

“Građani Bijeljine su zasićeni sadašnjom lokalnom upravom, načinom vladanja i ljudima koji već dugo vode ovaj grad”, kaže u intervjuu za portal InfoBijeljina Slobodan Petrić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina i dodaje da je sadašnja skupštinska većina spremna javno da objavi šta se sve radilo u periodu vladavine SDS-a na lokalnom nivou.

On ističe da od gradske kase samo pojedinci imaju koristi.

“Način trošenja gradskog budžeta je katastrofalan i prilagođen pojedinačnim i stranačkim interesima. Grad nije razvio urbane gradske atribute, a o selu se vidi briga samo u predizborno vrijeme. Suštinski se vlast brinula samo o sebi i o svom tajkunizovanom okruženju”, kaže Petrić.

Ovaj odbornik u gradskom parlamentu ističe da Bijeljina mora doživjeti i generacijsku smjenu ljudi na vlasti, te da je promjena u odborničkim klupama samo jedan od načina iskazivanja nezadovoljstva u radu vlasti na lokalnom nivou.

“Oni što ne rade u interesu građana i što koristie pozicije za realizaciju ličnih interesa moraju da odgovaraju za svoje postupke. Mi konačno imamo podatke o tome šta se radilo u prethodnom periodu i spremni smo da to predočimo i dokumentujemo”, jasan je Petrić.

Petrić ističe i da su odbornici, njihovi glasovi i potpisi u više navrata zloupotrebljivani.

“Odbornici opozicije možda nisu ni znali šta se radi i za šta su glasali dok su bili pozicija. Mnogi od njih sada preispituju svoje učešće u vlasti i tek će biti šokirani podacima o ozbiljnim kršenjima zakona, koje su radili pojedinci u gradskoj administraciji, u njihovo ime. Zato promjena skupštinske većine nije nikakvo iznenađenje i broj odbornika koji je čini može biti samo veći”, navodi Petrić.

On navodi i da su projekti za razvoj Bijeljine zamrli te da se i ono što se realizuje, radi sa unaprijed poznatim izvođačima i nejasnim ishodima.

“Omladina i kulturni zivot su potpuno marginalizovani. Zapošljavanje u svim intitucijama koje kontroliše lokalna vlast se vrši isključivo po stranačkom ključu. Prosto sam zabrinut za budućnost ako se ovakva praksa nastavi”, jasan je Petrić.

Slobodan Petrić je, za portal InfoBijeljina još rekao i da je projekat industrijske zone smiješan.

“Imam utisak da se lokalna vlast više trudila da otjera potencijalne investitore nego da ih privuče. Mi ćemo nastojati da u narednom periodu to stanje promijenimo i da u sinhronizaciji sa Vladom RS napravimo poslovni ambijent po ugledu na neke razvijene sredine poput Laktaša”, kazao je Petrić.



Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )