FOTO: N1

Fudbaleri u Španiji trebali bi ove sedmice proći ljekarska testiranja na koronavirus pa u petak ili idući ponedjeljak početi s individualnim treniranjem u svojim klupskim centrima.

Španska državna kancelarija za sport (CSD) dopustio je od ove sedmice individualno treniranje nakon što su igrači 50 dana zatvoreni u svojim stanovima i kućama gdje vježbaju. Od subote smiju sat vremena trčati na ulici kao i preostalih 47 miliona stanovnika. No da bi mogli izaći na teren moraju ispuniti zdravstvene kriterijume uključujući testiranje na koronavirus.

Udruženje ljekara španskih klubova (AEMEF) zatražila je u ponedeljak od CSD-a konkretan odgovor o tome kakvo testiranje trebaju proći igrači.

U Atletico Madridu, za kojeg nastupa hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko, kažu kako će se testirati na koronavirus no ne znaju hoće li to biti PCR test koji se smatra pouzdanijim.

„Biće korišteni testovi koje odredi protokol. Igrači će se testirati u srijedu pa bi otprilike u petak trebali početi individualno trenirati“, rekao je portparol Atletica u telefonskom razgovoru. Od testiranja do dobijanja rezultata potrebno je minimalno 48 sati.

Igračima kojima ne bude dijagnostikovan Covid-19 biće dopušteno treniranje na pomoćnim terenima u klupskim centrima. Nosiće rukavice te se neće smjeti približavati na manje od dva metra od ostalih osoba. Klubovi pak moraju dezinfikovati terene prije početka treniranja.

Portparol Seville kaže kako još uvijek nemaju tačan datum testiranja i početka treniranja. „Nemamo tačan datum ali u principu ova sedmica bi to trebalo biti. Ne znam kakvi će testovi biti korišteni“, izjavio je.

Testiraće se igrači 42 kluba prve i druge lige.

„U četvrtak imamo testiranje na koronavirus a u ponedjeljak bi smo trebali početi s treninzima bude li sve u redu“, rekao je štoper Toni Datković čija Huesca dijeli treće mjesto u drugoj ligi.

Prvenstva su prekinuta 13. marta i zasad je nepoznato kada će se nastaviti. Irene Lozano, predsjednica CSD-a, rekla je u četvrtak kako „niko ne zna kada će se igrati utakmice jer će to odrediti razvoj epidemije“.

U ponedjeljak se inficiralo 0,25 posto više stanovnika nego dan ranije pa je u Španiji 218.000 oboljelih, najviše u Evropi. Posljednjih sedam dana dnevna stopa novooboljelih kreće se oko 1 posto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )