FOTO: null

Pariz - Ministar obrazovanja Francuske Nažat Valo Belkačem našla se na udaru javnosti nakon što je otkrila plan za uvođenje arapskog jezika u osnovne škole.

Belkačem je predložila da arapski jezik postane jedan od stranih jezika koje bi francuski đaci učili.

- Arapski će se podučavati u osnovnim školama ukoliko postoje potrebni ljudski resursi i ukoliko roditelji to traže - rekla je ministar. Njene riječi su izazvale gnjev kod brojnih francuskih političara, koji su javno kritikovali ministra iz reda socijalista.

- Mladim ljudima nije potrebna ova jeres već im trebaju bolji kursevi francuskog jezika i istorije - rekao je Lui Aliot iz ultradesničarske partije Nacionalni front. Poslanik Bruno Mer smatra da je prioritet da se izučava francuska kultura. Sličnog stava je i Žan Frederik Poison iz Partije demohrišćana, koji je rekao "da ministar očito ne voli Francusku". Neki misle da učenje arapskog predstavlja svojevrsnog trojanskog konja koji vodi do islamske indoktrinacije. Ministar obrazovanja je rekla da je arapski jezik zvanični jezik u 28 afričkih i arapskih država. Ipak, u francuskim osnovnim školama zastupljen je manje od 0,1 odsto. Francuska je dom najvećoj muslimanskoj zajednici u Evropi. Iako ne postoje zvanične cifre, pretpostavlja se da šest do 10 odsto francuskih građana čine muslimani.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )