FOTO: Fena

Zamjenik ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nedeljko Jović i ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson potpisali su danas sporazum o donaciji sistema EVOFINDER u okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje bezbjednosti, a posebno borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva.

Taj sistem za balističko prepoznavanje omogućava analizu municije i oružja, njihovu provjeru u zajedničkoj bazi podataka i eventualno poređenje slučajeva u cijeloj Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Donacija predviđa i dodjelu materijala za pristup i korištenje svih policijskih agencija u zemlji, a kasnije će biti moguće vršiti i međunarodnu razmjenu podataka s drugim zemljama koje raspolažu istom vrstom materijala.

"Ta donacija za sigurnosne agencije u BiH olakšaće rad službenicima i već sada jača bilateralnu saradnju u oblasti sigurnosti, što je u potpunosti dio francuske strategije za zapadni Balkan usvojene u aprilu 2019. godine", rekao je Ruson.

Zamjenik ministra Jović zahvalio je ambasadoru Rusonu i Vladi Francuske za donaciju te naglasio da će oprema dodatno ojačati forenzičke kapacitete policijskih agencija u BiH, a posebno u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )