FOTO: novosti.rs

Premijerna projekcija dokumentarnog filma "Tuzla-zločin bez kazne" o stradanju i egzodusu srpskog naroda, održana je u utorak 14. maja u bijeljinskom Centru za kulturu.

Film svjedoči o stradanju Srba u 20 vijeku na prostoru Tuzlanske regije, od Prvog, preko Drugog svjetskog rata, kao za vrijeme građanskog rata vođenog u BiH od 1992. do 1995. godine.

Vaso Popović, pravoslavni vojni sveštenik i član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, kaže da popis iz 2013. godine pokazuje, da je od 80.000 Srba koji su živeli prije rata u Tuzli, sveden na statističku grešku.

Projekciju filma o stradanju Srba u Tuzli, organizuje Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, te Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Organizatori navode, da se na ovaj način obilježava 27 godina od egzodusa Srba tuzlanske regije, i zločina nad tuzlanskom kolonom vojnika JNA 15. maja 1992.godine.

Za plakat filma poslužila je fotografija "Korak do slobode" honorarnog fotoreportera "Novosti" Božidara Miloševića, koja je na Tanjugovom konkursu za fotografiju godine osvojila drugo mesto.

Pobjednička fotografija na tom konkursu je bila "Krik majke iz Fakovića" autora Miloša Cvetkovića, fotoreportera "Novosti".

Fotografija je snimljena u Memićima u Zvorničkoj opštini prilikom prvog izlaska Srba iz Tuzle na slobodnu teritoriju, a među njima se našla i uplašena djevojčica sa lutkom.

Fotografija je posredstvom agencije "Rojters" otišla u svijet kao svjedočanstvo o progonu Srba.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )