FOTO: InfoBijeljina

Bijeljinac Rajo Đokić, koji od 1993. godine živi i radi u Beču, danas je uspješan fotograf, čiji je objektiv "uhvatio" brojne poznate političare, glumce, muzičare, te ljude iz ostalih sfera javnog života.

Nekoliko decenija ranije, on je "zanat" počeo "peći" na našim prostorima, kada je tokom svojih početaka, uglavnom, fotografisao vojničke zakletve.

Đokić je u ugodnom razgovoru za portal InfoBijeljina koji smo vodili u restoranu "Tribali" u Beču, kazao da se kod njega ljubav prema fotografiji pojavila još u njegovoj ranoj mladosti, u djetinjstvu. Počeo je sa polaroidom, koji se u to vrijeme uveliko koristio u našim krajevima. 


"To je bilo 1986 - 1987. godine, kada smo počeli raditi polaroidom. Uglavnom su to bile zakletve za vojsku. Tada se lijepo zarađivalo, brza fotografija, para sigurna. Radilo se na način da slikate vojnike sa roditeljima, te oni odmah nose fotografiju kući", prisjeća se Đokić.

Zanimljivo je da je jednom prilikom, na vašaru na Kosmaju, upoznao u to vrijeme sedamnaestogodišnju pjevačicu Svetlanu Cecu Veličković (sada Ražnatović), nakon čega su ostvarili i saradnju.


"Ona je pravila turneju od Beograda do Sombora. Kroz priču sa njom, ponudio sam se da slikam njene koncerte. To mi je bilo zanimljivo, tada joj je izašao onaj hit ‘Cvetak zanovetak’. Pratio sam je po više gradova - Ruma, Mitrovica, Beočin… Svaku veče kada bi se završio koncert, ja sam častio orkestar", prisjeća se Đokić.

Sa Cecom se i danas sretne kada ona nastupa u Austriji. Prisjete se uspomena, ispričaju se o starim vremenima.

Kada je Đokić došao u Beč, počeci nisu bili tako laki. Trebalo je vremena da se sve kockice poslože. 

Zalet je napravio kada je počela digitalizacija. Ona je donijela napredak, ali, kako kaže, uvijek se moraju pratiti trendovi, ulagati u sebe i učiti. 


"Pratim rad fotografa iz raznih dijelova svijeta, uključujući Rusiju, Kinu, Ameriku…", navodi Đokić za InfoBijeljina. 
 
Dugačka je lista javnih ličnosti koje je svojim fotoaparatom pratio. Od Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kada je posjećivao Austriju, do austrijskog kancelara Sebastijana Kurca. Fotografisao je i druge zvaničnike austrijskih stranaka. 

Najviše ga, kada završi neki projekat, srećnim čini kada nađe fotografiju da je uspjela. 


"Svaki fotograf je zadovoljan kad jednu bar fotografiju uspješnu nađe za noć, a da ne govorimo o dvije ili tri", ističe Đokić.

Prema njegovim riječima, maksimum u ovoj branši ne možete nikad postići, uvijek imate prostora za napredak. Fotograf, kako ističe, ne može da ode u penziju, on uvijek ima šta da objektivom zabilježi. 


"Ne vjerujem da ću ni ja stati dok god mogu da držim fotoaparat u rukama", naglašava Đokić.



U Bijeljinu, u posljednje vrijeme, rjeđe dolazi, zbog obaveza, ali i situacije u vezi sa pandemijom. Ipak, trudi se da rodni grad posjeti kad god je u prilici. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )