FOTO: SRNA

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je na Svetosavskoj akademiji u Bijeljini da je život u vrlini put svetosavlja.

"Proslavljajući Svetog Savu mi slavimo sebe bogolike i spasene", rekao je vladika Fotije na večerašnjoj svečanosti koja je održana u Centru za kulturu "Semberija". 

Školsku slavu Svetog Savu svim bijeljinskim učenicima i prosvjetarima na akademiji je čestitao Vladimir Šavija, direktor Gimnazije "Filip Višnjić" koja u ovoj godini proslavlja 100 godina rada. 

"U ovom vremenu neuhvatljivih promjena moramo da se zaustavimo i sagledamo gdje smo i kuda želimo da idemo, da osvijetlimo tamu neznanja, da znanje bude naše oružje kojim vladamo i služimo", smatra Šavija. 

Za bijeljinsku gimnaziju, Šavija je rekao da je jedna od najboljih u Republici Srpskoj. 

"Mi stvaramo buduće geracije ovog naroda, a tako stvaramo i budućnost našeg društva, idući putem svetosavlja, za vječnost", poručio je Šavija. 

Đakon Nemanja Erak je u tradicionalnoj besjedi o Svetom Savi istakao život srpskog naroda bez podjela i dioba, u svetosavlju i jedinstvu u pravoslavnoj vjeri. 

"Kako živio, tako ti Bog pomagao, to je svetosavlje", rekao je đakon Erak. 

Prema njegovim riječima, zajednička organizacija Svetosavske akademije u godini u kojoj Srpska pravoslavna crkva proslavlja 800 godina autokefalnosti, a bijeljinska gimnazija 100 godina obrazovanja naroda, oličenje je dobrog odnosa duhovnog i svjetovnog i nemanjičke harmonije vlasti. 

"Praštajte, molite se i mirite se, ako budemo imali mir u sebi, mir Božiji zavladaće u svima nama i oko nas", poručio je đakon Erak. 

Svetosavska akademija u Bijeljini održana je u Centru za kulturu "Semberija", uz bogat umjetnički program u kojem su gimnazijalci riječju, pjesmom i muzikom slavili tvorca srpske crkve i države. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )