FOTO: InfoBijeljina

U Republici Srpskoj će do kraja godine biti formirano sedam regionalnih klastera čiji je cilj organizovan pristup poljoprivrednoj proizvodnji, najavio je na današnjoj radionici u Bijeljini menadžer projekta "Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima" Dragan Vučković.

Vučković je naveo da ovaj projekat Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predviđa ulaganje 20 miliona KM i ukupno investiranje u domaću poljoprivrednu proizvodnju više od 30 miliona KM kroz privlačenje investitora i objedinjeno ulaganje resornog ministarstva, lokalnih zajednica i poljoprivrednika. 

"Mi smo kroz ovaj projekat uveli praksu regionalnog udruživanja u klastere čija je suština objedinjavanje interesnih grupa, a ovdje su to mali poljoprivredni proizvođači koji kroz klaster treba da objedine svoju ponudu, nastup na tržištu i potražnju za repromaterijalom da bi se smanjili troškovi i povećali efekti njihovog rada", rekao je Vučković na radionici. 

Prema njegovim riječima, klasteri će biti formirani u saradnji sa resorom za savjetodavstvo Ministarstva i geografski će pratiti njihovu organizaciju sa sedam regionalnih kancelarija u Republici Srpskoj. 

"Organizovanje poljoprivrednika za ovakav planski pristup proizvodnji za sada ide dosta dobro i ljudi razumiju o čemu je riječ", ocijenio je Vučković. 

On je naveo da je preduzeće "Sava Semberija" u Bijeljini jedan od lidera koji ima biznis-plan, te da će biti više lidera u regiji koji će kroz ovaj projekat uključivati male proizvođače u ugovorenu proizvodnju za sigurna tržišta. 

Direktor fabrike "Sava" Stevo Filipović rekao je novinarima da direktnu korist od klastera imaju poljoprivrednici, kroz subvenciju 50 odsto za sav repromaterijal u proizvodnji. 

"Korist za `Savu` je što na ovaj način dobija svježu i kvalitetnu domaću sirovinu za svoju proizvodnju. Od 100 kooperanata sa kojima sarađujemo, do sada su već 83 poljoprivrednika prijavljena za učešće u klasteru", naveo je Filipović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )