FOTO: null

Fond zdravstvenog osiguranja RS završio je prošlu godinu sa nepokrivenim deficitom od 84,31 milion, dok su obaveze iznosile 528,31 milion KM.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je Fondu zdravstvenog osiguranja mišljenje sa rezervom za rad u 2015. godini. Revizori su istakli da su ukupni prihodi i primici Fonda na kraju 2015. godine iznosili 624,86 miliona, dok su rashodi i izdaci dostigli 709,17 miliona KM.

- Fond je u tekućem obračunskom periodu ostvario budžetski deficit u iznosu od 20,21 milion, dok je ukupan nepokriveni deficit tekućeg perioda iskazan u iznosu od 84,31 milion KM - naveli su revizori.

Iako su obaveze Fonda zdravstva smanjene za dva procenta na godišnjem nivou, one su na kraju 2015. iznosile 528,31 milion KM. Na kratkoročne se odnosi 381,73 miliona, što je za sedam odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a dugoročne su smanjene za 19 odsto na 146,57 miliona KM. Veliko povećanje zabilježeno je kod obaveza prema dijaliznim centrima u RS, koje su dostigle 61,56 miliona KM, što je za 14,30 miliona ili 30 odsto više u odnosu na kraj 2014. godine.

Revizori su naveli i da je u pojedinim slučajevima utvrđeno da su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja na svoju inicijativu koristili usluge zdravstvene zaštite u inostranim ustanovama sa kojima Fond nema potpisan ugovor, ali da su im troškovi priznati u stoodstotnom iznosu.

- Ti osiguranici nisu imali preporuke ljekarskog konzilijuma zdravstvene ustanove iz RS. Priznavanje troškova nije u skladu sa Pravilnikom o korišćenju zdravstvene zaštite izvan RS - naveli su revizori, utvrdivši da je za troškove liječenja u inostranstvu i ino-osiguranje izdvojeno 14,76 miliona, dok su lijekovi koji se propisuju na recept koštali 65,71 milion KM.

Revizori su utvrdili da je probijen budžet kada je riječ o troškovima refundiranja neto plata za vrijeme privremene spriječenosti za rad. Oni su iznosili 11,43 miliona KM i za osam odsto su viši u odnosu na rebalans budžeta Fonda. S druge strane, utvrđeno je da Fond nije evidentirao priznata potraživanja iz stečajnih postupaka u iznosu od 1,44 miliona KM, čime su potraživanja i prihodi potcijenjeni za taj iznos.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su naveli da je na budžetski deficit najviše uticala otplata obaveza iz ranijih godina u iznosu od 57,6 miliona KM, kredita od 41 milion i promjena načina evidentiranja izmirenja obaveza iz ranijeg perioda u odnosu na prethodne godine.

- Ostvarenje prihoda Fonda u potpunosti zavisi od naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a po tom osnovu naša potraživanja iznose 200 miliona KM. Doprinosi samo lani nisu uplaćivani za više od 42.000 radnika i poljoprivrednika. Da su svi izmirili svoje obaveze za doprinose, Fond bi imao veće prihode za 85,8 miliona KM i ne bi uopšte imao deficit - naveli su u Fondu.

Preporuke

U Fondu zdravstva RS su naglasili da su od šest preporuka koje su im revizori dali za 2014. godinu u potpunosti realizovane četiri, dok su dvije sprovedene djelimično.

- Fond je po realizaciji preporuka revizora među najboljim institucijama u Srpskoj. I u narednom periodu nastojaćemo da rad i poslovanje u potpunosti uskladimo sa preporukama revizije i da otklonimo sve manjkavosti u radu - naveli su u Fondu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )