FOTO: null

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini je, do 9. aprila, finansirao dijagnostiku i liječenje 27 djece u inostranstvu, s tim da je za petoro djece u pitanju produženje (nastavak) liječenja, koje je započeto u prošloj godini.

“Uglavnom su djeca upućivana radi genetskih ispitivanja u klinike u Španiji, Njemačkoj i Holandiji, te zbog operativnih zahvata u Italiju, Tursku i Veliku Britaniju”, rekli su za portal InfoBijeljina u Fondu solidarnosti.

Za ta liječenja u ovoj godini Fond solidarnosti je izdvojio oko 250.000 KM, a najviše novca je izdvojeno za operaciju srca u Londonu, oko 115.000 KM.

“Inače, od početka rada, od januara 2018. godine, ovaj fond je ukupno odobrio 96 zahtjeva za finansiranje liječenja djece u inostranstvu, a radi se o 82 djece, jer je za nekoliko djece liječenje produžavano više puta. Ukupno su za liječenje djece u inostranstvu do sada izdvojena oko dva miliona KM. Najčešći razlozi za upućivanje na liječenje su bili maligni tumori, transplantacije, teške ortopedske anomalije, operacije srca, bolesti oka i drugo. Trenutno se na računima Fonda solidarnosti nalazi oko 7,2 miliona KM”, rekli su nam 9. aprila iz Fonda solidarnosti.

Podsjećamo da o zahtjevima za liječenje djece odlučuje stručna komisija, koju čine eminentni doktori iz zdravstvenih ustanova Srpske. 

“Komisija daje stručni nalaz, ocjenu, mišljenje i prijedlog o dodjeli sredstava, nakon čega Upravni odbor ovog Fonda razmatra dostavljeni prijedlog i donosi odluku na osnovu koje direktor Fonda solidarnosti izdaje rješenje o dodjeli sredstava”, pojašnjavaju iz Fonda solidarnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )