FOTO: InfoBijeljina.com

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske dobio je treću godinu uzastopno pozitivan revizorski izvještaj, i to drugi put bez ijedne date preporuke, izjavio je danas direktor Fonda Mladen Milić.

"Dato nam je pozitivno mišljenje o reviziji finansijskih izvještaja i o usklađenosti aktivnosti finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima", rekao je Milić na konferenciji za novinare u sjedištu Fonda PIO u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o izvršenoj finansijskoj reviziji Fonda PIO Republike Srpske za 2018. godinu objavljen je juče, nakon revizije koja je trajala četiri mjeseca, od početka januara do početka maja.

Milić je novinarima predstavio i osnovne pokazatelje iz izvještaj o radu Fonda za poslovnu 2018. godinu, ocjenjujući da je ona bila najuspješnija godina u 27 godina postojanja Republike Srpske i njenog penzijskog fonda.

"Parametri koje pratimo su u 99 odsto slučajeva pozitivni i ono što je bitno u odnosu na 2017. godinu je da smo smanjili broj neriješenih zahtjeva na 2.171, ili za 12 odsto, što je ispod mjesečnog nivoa zaprimanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju", rekao je Milić.

Fond PIO: Tri godine uzastopno pozitivan revizorski izveštaj

On je dodao da penzijski fond Republike Srpske 89 odsto rješenja iz domaćeg osiguranja za ostvarivanje prava na penziju rješava u roku od 60 dana.

"Bitno je i da su ukupni prihodi Fonda rasli za osam odsto u prošloj godini, u odnosu na 2017. godinu, a rashodi su uvećani za 7,8 odsto zbog povećanja penzija od dva plus 2,5 odsto i isplate jednokratne naknade u septembru", rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, ukupni prihod Fonda po osnovu doprinosa bio je 859 miliona KM.

"Ukupni rashodi Fonda PIO u prošloj godini su bili milijardu i 69 miliona KM, od čega se 98,46 odsto odnosi na isplatu penzija i troškove njihove distribucije, a svega 1,54 odsto na rad administrativne službe, iako je zakonom dozvoljeno da ti troškovi mogu biti do tri odsto" istakao je Milić.

Kao bitan pokazatelj dobrog poslovanja u prošloj godini direktor penzijskog fonda je naveo da je prvi put zabilježeno smanjenje ukupnih potraživanja sa 477 miliona KM na kraju 2017. godine, na 462 miliona KM potraživanja na kraju prošle godine, što je smanjenje od 3,1 odsto.

"Ono što nije dobro kada su u pitanju obaveze po osnovu doprinosa jeste nastavak rasta potraživanja od zdravstvenih ustanova koji se povećao za 5,9 odsto u odnosu na 2017. godinu, rast potraživanja od privatnih lica - društava sa ograničenom odgovornošću povećan je za 2,72 odsto, a za samostalne djelatnosti i preduzetnike povećanje je 0,8 odsto", rekao je Milić.

On je naglasio da je prosječna penzija u 2018. godini rasla za 4,61 odsto.

"Veoma je pozitivno i što imamo stalno poboljšanje strukture korisnika prava. Prošlu godinu smo završili sa 56,85 starosnih penzija, a prilikom isplate aprilske penzije u ovoj godini prvi put u istoriji Fonda broj korisnika prava na starosnu penziju prešao je 57 procenata", rekao je Milić, podsjećajući da je prije 10 godina to bilo 47 procenata.

Direktor Fonda PIO je istakao da je kontinuiranim provođenjem akcije "Stop prevarama, do penzije pošteno" u prošloj godini ušteđeno 3,3 miliona KM, a ukupno od 2012. godine više od 35 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )