FOTO: null

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić potvrdio je da se sredstava koja Fond isplaćuje u slučaju smrti penzioner za troškove sahrane od 500 KM mogu koristiti kao obezbjeđenje kredita kod mikrokreditnih organizacij

„Fond PIO RS je servis osiguranika i korisnika prava i kao takav ima potpisane ugovore sa mnogim privrednim subjektima iz različitih privrednih djelatnosti za koje korisnici prava iskažu zainteresovanost za određeni vid saradnje, bilo da se radi o kupovini robe ili korištenju usluga sa odloženim plaćanjem.

Trenutno Fond ima potpisane ugovore o vršenju obustave sa 127 pravnih lica, od čega su tri mikrokreditna društva. Ugovor sa Prvim penzionerskim mikrokreditnim društvom o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja potpisan je 2012. godine”, navodi Milić u pisanom odgovoru portalu CAPITAL.ba.

Milić ističe da se obustava vrši na osnovu potpisane i ovjerene administrativne zabrane na penziona primanja od strane korisnika prava.

“U skladu sa Zakonom sredstva obezbijeđena za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koriste se za isplatu penzija, troškove isplate penzija, pogrebne troškove za umrlog korisnika penzije i ostale troškove, što predstavlja pravni osnov za postupanje u smislu obustava u korist privrednih subjekata koje su sa Fondom zaključile ugovor”.

Milić kaže da je stvar dogovora korisnika penzije i davaoca usluge, prodavca robe ili kreditora u kojem obimu i na koji način će se vršiti obustava na primanjima. Shodno potpisanoj izjavi o saglasnosti na obustavi dijela primanja, Fond PIO potpisuje ugovor sa privrednim subjektima i vrši obustavu.

“Do sada nije postojao slučaj da se vršila obustava isplate pogrebnih troškova po osnovu ugovora o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja”, tvrdi direktor Fonda PiO RS.

Ugovor o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji je tokom 2012. godine Fond PIO RS potpisao sa Prvim penzionerskim mikrokreditnim društvom izazvao je brojna reagovanja i oprečna mišljenja u ovdašnjoj javnosti, sa jasnim aluzijama na nezakonitost takvog ponašanja, a sve zbog klauzule da se „mogu vršiti i obustave od sredstava koja se isplaćuju za slučaj smrti korisnika prava na ime troškova sahrane“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )