FOTO: null

Vlada Republike Srpske odobrila je Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja dugoročno zaduživanje u iznosu od 50 miliona i kratkoročno od 46,5 miliona maraka kako bi penzije u idućem periodu bile isplaćene na vrijeme.

Glavni razlog zbog kojeg se Fond PIO okrenuo kreditima su ogromna dugovanja za neuplaćene doprinose koja poslodavci i iz javnog i iz privatnog sektora imaju prema Fondu.

Taj dug je na kraju juna ove godine dostigao 405,7 miliona, a samo prije godinu bio je manji za više do 15 miliona maraka.

Portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović kaže da je Fond zbog ogromnog duga koji imaju poslodavci za neuplaćene doprinose naprosto bio prinuđen da se kreditno zaduži.

- Tranša za isplatu penzije na mjesečnom nivou iznosi 83 miliona, što znači da dug za doprinose od 405,7 miliona čini cijelih pet penzija - naglasio je Joksimović.

Poteškoće prilikom isplate penzija stvara i činjenica da se za određeni broj radnika uopšte ne uplaćuju doprinosi, ali i da su mnogi od njih prijavljeni na minimalac.

- Za oko 22.000 ljudi poslodavci ne uplaćuju doprinose mjesecima, pa čak i godinama, što direktno utiče na prihode Fonda - istakao je Joksimović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )